Film ‘Velika lepota’ otvorio dane savremenog italijanskog filma

Filmom 'Velika lepota', režisera Paola Sorentina, svečano su otvoreni Dani savremenog italijanskog filma u Velikoj sali novosadskog Kulturnog centra.

Festival, dvanaesti po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, otvorili su urednik filmskog programa KCNS, Đorđe Kaćanski, predsednik kluba „Amakord”, Slobodan Jovanović i Đankarlo Renda, zamenik direktora Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.
Uprkos hladnom vremenu, veliki broj Novosađana došao je da pogleda film „Velika lepota”, komediju koja govori o Đepu Gambardelu, piscu i novinaru koji se priseća mladosti i burnog društvenog života u Rimu.

Njegov život predstavlja hedonističku šetnju po društvenom životu rimske kulturne elite- od umetničkih preformanska do raskošnih večera i plesnih zabava. Urednik filmskog programa KCNS, Đorđe Kaćanski, zahvalio se publici i najavio da će u narednim danima posetioci festivali imati priliku da vide najbolja ostvarenja italijanske kinematografije, kao što su filmovi „Verovali smo” Marija Martonea, „Sveti G.R.A” Đanfranka Rozija dobitnika Zlatnog Lava, „Rijaliti” Matea Garonea i mnogi drugi. Pomoćnik direktora Italijasnkog instituta za kulturu u Beogradu, Đankarlo Renda zahvalio se Kulturnom centru i rekao da se italijanska kinematografija može pohvaliti mnogobrojnim filmskim stvaraocima.
– Imamo dobre glumce, režisere i ideje. Nisu svi ovi filmovi velika dela, ali svaki od njih ima nešto interesantno –  rekao je Renda.
Dani savremenog italijanskog filma traju do 3.decembra, a publici će biti predstavljeno osam ostvaranja afirmisanih reditelja i prva ostvarenja mladih autora. Karte za projekcije se mogu kupiti na bileternici Kulturnog centra Novog Sada, svakog dana od 19:00 sati po ceni od 150 dinara po projekciji. Manifestaciju su podržali grad Novi Sad i Klub ljubitelja italijanskog filma „Amarkord”.