FOTO Mikrofon u ruci, pare međ’ grudima: Golišava Vendi stigla i do užbenika za srednju školu!

Fotografija na kojoj polugola pevačica Vendi drži mikrofon, a novac joj viri ispod bretele, nalazi se u udžbeniku iz sociologije za srednjoškolce.

Ova lascivna slika deo je lekcije o vrstama kulture, a pored fotografije piše „analizirajte u čemu se ogledaju razlike između popularne i masovne kulture”. Iako je udžbenik, čiji je autor sociolog Vladimir Vuletić, pisan za đake četvrtog razreda gimnazije i trećeg razreda srednje stručne škole, ogorčeni roditelji kažu da tako nešto nije trebalo da dođe do školskih klupa.

– Šokirani smo. Jedno je da se polugole pevaljke stalno vrte na televiziji, a sasvim drugo da se gledaju i u školi – poručuje majka srednjoškolca, piše „Blic”

Autor Vladimir Vuletić nije odgovorao ni na pozive ni na poruke, ali se na sajtu izdavačke kuće „Klett” vidi da se ponose „pitkim i zanimljivim stilom” kojim je udžbenik pisan.

– Sociologija Vladimira Vuletića je originalan rukopis i veliki je pomak u odnosu na postojeće udžbenike. Napravili smo savremen udžbenik sa mnogo primera i ilustracija – stoji na sajtu „Kletta”.

Ova fotografija se našla u udžbeniku (Printscr / Youtube)

Profesori sociologije nisu hteli da govore protiv uvaženog kolege jer, kako kažu, ova fotografija samo odražava društveni život u Srbiji.

– Mislim da je u redu što je ta fotografija u udžbeniku. Meni je žao što u njemu nije i gospođa Ražnatović, jer je ona poznatija ikona. Da je i fotografija pijanca u udžbeniku, bilo bi u redu, jer to pokazuje društvenu patologiju – smatra Branislav Uzelac, profesor sociologije u Matematičkoj gimnaziji.

Vendi: Baš mi je drago

Vesna Vukelić Vendi poručuje da joj je drago što kroz udžbenik pomaže mladim snagama.
– Oni treba da prepoznaju stvari i događaje u savremenom svetu koji treba da im dočaraju nešto što oni jesu shvatili, ali možda ne na pravi način. Treba da shvate drugi ugao gledanja – odgovara Vendi, a na konstataciju da je na fotografiji polugola sa novcem ispod bretele, kaže:
– Čoveka ništa ne može da obruka osim njegovih loših dela, kada drugome radi o glavi a pravi se da je fin. E, to je opasno, a ovo je simpatično – zaključuje ona.