FOTO: Nebojša Stefanović pogazio Ustav, a svi ćute!

Stefanović je izjavio i da 'ne očekuje da bi Kosmajac mogao da se nađe na slobodi zbog štrajka advokata jer je država obezbedila advokata po službenoj dužnosti', čime je direktno pogazio Ustav

Današnja udarna vest o hapšenju Dragoslava Kosmajca, “najvećeg narko bosa na Balkanu”, kako ga je označio Aleksandar Vučić, na naslovnim je strana svih medija.

I pored šestomesečne potrage u koju se uključio čak i Interpol, Kosmajac je pronađen u sopstvenoj kući!

Ministar policije Nebojša Stefanović je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je slučaj Dragoslava Kosmajaca mogao da bude rešen i pre dve decenije.

– Posetiću da je i pre 15 i 20 godina ovaj slučaj bio aktuelan, ali je nažalost tek danas, zahvaljući političkoj volji koja je postojala u Srbiji, imamo epilog – ocenio je on i dodao da nema nedodirljivih i da će se država obračunati sa svima koji krše zakon.

Međutim, iako je, prema rečima ministra, potera mogla biti okončana i pre 20 godina, a i pre šest meseci, ona je magično okončana danas, kada je još jedna udarna vest povratak Vojislava Šešelja iz Haga?

Pored toga, Stefanović je izjavio i da „ne očekuje da bi Kosmajac mogao da se nađe na slobodi zbog štrajka advokata jer je država obezbedila advokata po službenoj dužnosti”, čime je direktno pogazio Ustav!

Naime, prema stavu 2 člana 33, “svako ko je okrivljen za krivično delo ima pravo na odbranu i pravo da uzme branioca po svom izboru“.

Uostalom, kakav se izbor nudi Kosmajcu? Jer, prema Zakonu o krivičnom postupku, tačnije, članu 76, koji je Stefanović takođe prekršio, navodi se da će “javni tužilac ili predsednik suda pred kojim se vodi postupak za dalji tok postupka rešenjem optuženom postaviti branioca po službenoj dužnosti, po redosledu sa spiska advokata koji dostavlja nadležna advokatska komora”.

 Kako onda angažovati advokata sa spiska komore kada je u toku štrajk advokata koji vodi upravo Advokatska komora? Da li će, ako do toga i dođe, Advokatska komora isključiti tog dodeljenog advokata?