FOTO: Upoznajte ‘crnog đavola’ – skakavac koji pustoši Srbiju je stigao iz Amerike!

Skakavci koji ovih dana pustoše sela oko Kuršumlije nisu naivni, a evo odakle nam stižu.

Roj skakavaca koji je ovih dana okupirao put u Belo polje i nastavio da se kreće ka okolnim kuršumlijskim selima okupira sve u Srbiji. 

Kako kažu meštani, ovakvi skakavci nikada ranije nisu viđeni u našoj zemlji:

– Ceo dan se borimo s tim crnim skakavcima. Pas je cvileo jer su ga skakavci ujedali, zaprepastio sam se kada sam video da se ne vidi od skakavaca. Metlom sam ga branio. Ovako nešto ne pamtimo da se ikada ranije desilo – ispričao je Svetozar Koprivica, dok se njegova supruga požalila da su je skakavci ujedali dok se branila metlom od njih.

U pitanju je Romalea guttata, skakavac koji živi na području Jugoistočne i Centralne Amerike.

Ovaj skakavac prolazi kroz više faza u svom razvoju, koje karakteristišu i različite boje, a kada dosegne završnu, crnu, u narodu je poznat kao „crni đavo” ili „grobljanski skakavac”.

Uglavnom žive u borovim šumama i poljima, ali često umeju da se presele u kanalizaciju, i uopšteno, blizu ljudskih naseobina.

Iako za svoju veličinu imaju ogromna krila, ne mogu da lete, već samo skaču, a imaju i karakterističan način odbrane od neprijatelja: prva linija odbrane im je agresivna boja (zbog čega ga i zovu crni đavo), druga je izbacivanje penastog sekreta užasnog mirisa i ukusa iz predela abdomena, a takođe proizvode i jezive sikteće zvukove kojima prepadaju životinje, ali i ljude.

Što se tiče hrane, najviše vole lišće citrusa i povrća. Omiljena poslastica im je suncokret, ali u suštini nisu probirljivi i uništiće svako polje voća i povrća koje se nađe pred njima.

Kako se odbraniti:

Za početak, morate ih se otarasiti dok su mali, jer kada porastu do svoje pune veličine, gotovo je nemoguće otresti ih se. Pokušajte prvo da pokosite svu travu, jer niska vegetacija ne može da podnese njihovu težinu. Ukoliko ih nađete u manjem broju, pokušajte da ih se rešite ručno – kada ih uhvatite, bacajte ih u kofu punu vode sa sapunicom kako biste bili sigurni da su mrtvi.

Poslednja šansa su vam insekticidi, na koje su prilično otporni, pa morate da ih prskate direktno na njih. Međutim, najsigurnije je napraviti svojevrstan mamac, koji će sadržati nešto što vole, poput kukuruznog ulja pomešanog sa pesticidom.

Sada, kada smo rešili kako ih se otarasiti, ostaje pitanje odakle su došli, i ima li to veze sa najvećom američkom bazom „Bondstil” u Prizrenu?