FOTO+VIDEO Ovo su srpski vitezovi: Upoznajte ‘Bele orlove’ i vratite se u Srbiju iz doba Nemanjića

Šta sve čini pravog viteza i imamo li i dalje srpske vitezove za Dnevno.rs otkriva Sava Grozdanović, jedan od osnivača udruženja srpskih vitezova 'Beli orlovi'.

Beli orlovi vraćaju Srbiju u doba Nemanjića.
Udruženje „Beli orlovi” od 2010. godine rade na tome da Srbiji pokažu kako je zaista naša zemlja izgledala u XIII i XIV veku. Ovi mladi ljudi oživljavaju prošlost na različite načine, pa ih možete naći u zgradi BIGZ-a kako predano prave kanije, torbe, rukavice, futrole i ostale dodatke potrebne svakom vitezu.

Međutim, ovo udruženje vitezova ne bavi se samo borbama. Oni sagledavaju život srednjevekovnog Srbina iz svakog ugla – devojke će vas naučiti kako da plešete i kuvate, momci će vam pokazati (i napraviti vam) odeću i oružje toga doba ali i druge stvari, poput muzičkih instrumenata.


Svi predmeti koje izrađuju potpuno su verodostojni – od samog konačnog izgleda pa do načina izrade. Kako sami kažu, pravi vitez mora da ume da samostalno napravi svoju opremu, ali i da je popravi ukoliko se ukaže potreba za tim.

Određen broj članova se bavi isključivo istraživanjem istorijskih zapisa o srednjevekovnoj Srbiji, upravo zbog verodostojnosti.

– Zanati se baziraju na autentičnim dizajnima, kroz originalni materijal. Pravimo stvari koje mogu dugo da izdrže i funkcionišu. U to spada izrada sve opreme srednjeg veka, osim pojedinih kao što je posuđe, lampe, sveće… ali i to ćemo vremenom imati. Ali ono što nemamo u samom klubu imamo kao alijansa zanatlija, kovača, istoričara – priča za Dnevno.rs Sava Grozdanović, jedan od osnivača „Belih orlova”.

Srpski vitezovi organizuju i treninge na kojima se bore. Iako imaju zaštitnu opremu, a oštrice oružja su zatupljene upravo iz bezbednosnih razloga, povrede se ponekad dešavaju. O tome svedoči i Savina nedavna „dogodovština”, kada je usled neodgovarajuće veličine šlema zadobio povredu arkade.

– Bacanje sekira i kopalja je aktuelno ali veoma ozbiljno i opasno tako da za sada održavamo treninge samo za nekolicinu ljudi. Ipak, borbe su važan deo kluba i uopšteno srednjeg veka. U tu sekciju i ulažemo najviše opreme. Nije lako naučiti da se pravilno borite, ali redovno treniranje svakako pomaže – priča nam Grozdanović, dodajući da „Beli orlovi” tesno sarađuju sa drugim viteškim udruženjima u Srbiji. Međutim,u našoj zemlji, kako on kaže, postoje svega dva kluba koja se, poput „Belih orlova”, bore sa autentičnim, metalnim oružjem, a sve ostale ekipe su LARP (live action role playing).

– Beli orlovi imaju sekciju koja i to pokriva. U pitanju je igra sa aspektom magije i mačevanja. To je veoma popularno, i omogućava ljudima da se sjajno zabave. Pored toga, imamo još neke sekcije koje nisu potpuno aktivne, kao što je zabavljačka gde se igra sa srednjevekovnim igrama, kao i REEN koja se bavi kuvanjem, vezom i sličnim stvarima. Planiramo da i to u potpunosti aktiviramo kada dovedemo ljude koji će se primarno baviti time – priča nam Sava.

„Beli orlovi” su nedavno bili u Trogiru, gde se održao bohort turnir, na kome je Srbiju predstavilo pet najboljih vitezova, a među njima bio je upravo i Sava Grozdanović.
Bohurt je, inače, tip viteških borbi u kome nema lažiranih udaraca. Vitezovi se bore u duelima i grupnim borbama, a pored poznavanja pravila borbe i fizičke spremnosti, svaki takmičar mora imati i oklop koji je izrađen po ugledu na originale iz istorije. Cena takvog oklopa može dostizati i 1.500 evra, a u proseku su teški oko 35 kilograma.

Pred odlazak smo im poželeli svu sreću, a o njihovom uspehu ćemo vas izvestiti veoma uskoro.