Funkcioneri se ne odvajaju od telohranitelja: Vučić i Nikolić sa čuvarima i na plažu

Uredba Vlade Srbije propisuje da najviše državne funkcionere obezbeđenje mora pratiti i na godišnjem odmoru, kao i na svakom privatnom putovanju u zemlji i u svetu.

Najviši državni funkcioneri ni na plažu ne mogu bez telohranitelja.

Uredba Vlade propisuje da predsednika Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića, predsednicu Skupštine Maju Gojković, ministre Nebojšu Stefanovića i Bratislava Gašića obezbeđenje mora da prati i na godišnjem odmoru, kao i na svakom privatnom putovanju u zemlji i u inostranstvu.

To se odnosi i na najviše vojne i policijske funkcionere – načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića, direktora BIA Aleksandra Đorđevića, direktora policije Milorada Veljovića kao i na direktore Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije.

– Ostali ministri i funkcioneri ne dobijaju obezbeđenje osim ako se ne proceni da im je bezbednost posebno ugrožena – objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Telohranitelji i vozači, prema pravilniku, od funkcionera i njihovih porodica se ne odvajaju 24 sata – prate ih u hotelu, restoranu, na plaži.

Iako su na moru, po pravilima službe, bezbednjaci ne smeju da plivaju, već moraju da sede na plaži, pišu Novosti.

Odlazak na letovanje u inostranstvo uvek se najavljuje zemlji u koju funkcioner putuje.

Šalju se informacije o telohraniteljima i oružju koje nose. Obavezno se proverava ko je još odseo u hotelu, na istom spratu i u susednim sobama.

Obezbeđenje najčešće spava u istom hotelu, osim ako nije previše skup, a proceni se da je bezbedno da bude smešteno na drugom mestu, pišu Novosti.

Tokom boravka na „letovanju” bezbednjaci, kao i na bilo kom drugom službenom putovanju, imaju plaćen boravak i dnevnice.

I bivši funkcioneri još uvek na spisku

Na spisku političara koji trenutno imaju državno obezbeđenje nalazi se 47 imena. Pored aktuelnih, pravo na telohranitelja imaju i neki bivši funkcioneri.

Trošak države za jednog člana obezbeđenja tokom letovanja obično iznosi između 2.000 i 3.000 evra.