Gašić: Prioritet je modernizacija vojske uz pomoć Rusa

Ministar odbrane je istakao da je cilj vlade da iskoristi trgovinski sporazum, koji je potpisan sa Rusijom zarad podizanja privrede.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da je cilj da se modernizacija vojske uz pomoć ruskih partnera podigne na mnogo viši nivo.

Gašić je rekao da je to propušteno u prethodnih 12 godina, jer se u toj oblasti ništa nije ulagalo i da vojna industrija može da bude značajan zamajac razvoja Srbije. Ministar odbrane je istakao da je želja vlade da iskoristi trgovinski sporazum, koji je potpisan sa Rusijom u prethodnom periodu radi podizanja privrede i da je značajno potpisivanje ugovora o Južnom toku.

Gašić je naglasio da je bitna energetska stabilnost zemlje, da Srbija ima stabilno snabdevanje gasom, jer će biti podignuta građevinska industrija i da se otvaraju Srbiji novi kreditni aranžmani sa povoljnim kamatnim stopama.

Ministar odbrane je rekao da je Srbiji bitno rusko tržište, pomoć “Fijatu” u izvozu u oblasti autoindustrije, da je pre četiri ili pet godina dobijen kredit koji nije iskorišćen, da je bitno raditi na modernizaciji železnice, da ima puno prostora u oblasti transfera tehnologija i u vojnoj industriji.

Gašić je rekao da je želja vlade put ka EU, ali da Srbija ne naruši odnose sa Rusijom i da Srbija želi da ima partnere i na istoku i na zapadu. On je naglasio da kada je u pitanju kriza u Ukrajini i Nemačka poštuje stav Srbije koja ceni teritorijalni integritet svake članice UN i kojoj je bitno pitanje Kosova i da se Srbija sve više ceni u svetu.