GAZDA NE VOLI VOJSKU: Dva srpska vojnika izbačena iz kafića u Požarevcu zbog uniforme

vs
pixabay

Vojni sindikat Srbije je saopštio da dvojica pripadnika Vojske Srbije nisu bili usluženi u jednom kafiću u Požarevcu zato što su nosili uniforme.

 

Kako su saopštili, to toga je došlo jer vlasnik ugostiteljskog objekta “ne voli vojsku” i, kako kaže, “on u svom kafiću određuje pravila i srpski vojnici tu nisu dobrodošli”.

Sindikat poziva sve nadležne inspekcije i institucije da reaguju i preispitaju rad ovog objekta, s obzirom na to da se, kako navode, radi o najgoroj vrsti diskriminacije, ali i uvrede simbola Vojske Srbije i same države Srbije i grube povrede ljudskih prava zagarantovanih Ustavom.

–Ne zaboravimo da su se slične stvari dešavale u Hrvatskoj i Sloveniji devedesetih godina i da su tako krenuli nemili događaji. Doživeli smo da u Srbiji srpski vojnik ovakvim postupcima bude građanin drugog reda, a i potpuno je nenormalno da nekome u Srbiji smeta srpska uniforma, iako mu je u toj državi omogućeno da radi i zaradi kroz ugostiteljsku delatnost– stoji u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije je naveo da će “pokrenuti sve pravne mehanizme zaštite časti i dostojanstva pripadnika Vojske Srbije koje zastupa oko ovog događaja” i zahteva od nadležnih da “protiv vlasnika objekta pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti, kako prekršajne tako i krivične”.