General Pavel: Vojna neutralnost Srbije nije prepreka za saradnju sa NATO

NAto
NATO.int

Predsedavajući Vojnom komitetu NATO-a general Peter Pavel izjavio je danas u Beogradu da NATO u potpunosti poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, ali da to nije prepreka za razvijanje partnerske saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

U razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Pavel je rekao da se ta saradnja bazira na individualnim potrebama svake države, uzajamnim interesima i zajedničkim vrednostima, za šta su dokaz brojni drugi primeri saradnje NATO-a sa neutralnim evropskim državama partnerima, dodaje se u saopštenju.

Dačić je rekao da Srbija kao vojno neutralna država ne teži članstvu u NATO-u, ali da želi da bude pouzdan i predvidiv partner tom vojnom savezu i da iskoristi prostor za dalje jačanje saradnje u okviru Partnerstva za mir.

UNUK Josipa Broza Tita u TEŠKOJ BEDI: Živim kao pas, jedem jednom dnevno!

Obostrano je konstatovano da je potrebno zadržati duh dobrih odnosa, imajući u vidu da Srbija i NATO dele niz pitanja od zajedničkog interesa u kojima je moguća saradnja, poput borbe protiv medjunarodnog terorizma i migrantske krize.

Istaknuto je, kako se dodaje, i da je stabilan i prosperitetan Balkan, u stabilnoj i prosperitetnoj Evropi cilj kome Srbija i NATO zajedno teže.

Pavel je pohvalio doprinos Srbije regionalnoj stabilnosti i bezbednosti i pragmatičnu politiku koju, u tom smislu, vodi Vlada Srbije.

U razgovorima je istaknuta uspešna saradnja sa Kforom kao i očekivanje Srbije za njegovo nesmanjeno prisustvo na Kosovu, kao garanta bezbednosti i implementacije Briselskog sporazuma.