Generalni štrajk zbog Zakona o radu danas ispred Skupštine

Reprezentativni sindikati - Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost danas će u Beogradu organizovati protest zbog izmena zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izvršna sekretarka UGS Nezavisnost Zlata Zec rekla je agenciji Beta da se očekuje okupljanje više od 10.000 radnika i građana na protestu za povlačenje tih predloga zakona iz skupštinske procedure.

Zec je rekla da će skup početi u 11.00 na Trgu Nikole Pašića, a da će protestanti prošetati do zgrade Skupštine Srbije i zahtevati da se delegacija sindikata obrati poslanicima i iznese stavove o predloženim izmenama zakona o radu i o PIO.

Ona je navela i da će protestanti otići i do sedišta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i uputiti mu zahtev da ne potpiše zakone ukoliko budu usvojeni.

Zec je dodala i da će se razmotriti radikalizacija protesta ukoliko zahtevi sindikata ne budu usvojeni.

Sindikati su najavili i da će danas biti organizovan generalni štrajk zaposlenih u Srbiji.

Odluku o organizovanja generalnog štrajka zaposlenih sindikati su dostavili Skupstini Srbije, gde je u utorak počela sednica na čijem dnevnom redu su predlozi izmena zakona o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Protestu će se pridružiti i radnici preduzeća u restrukturiranju koji su nezadovoljni predloženim izmenama zakona o privatizaciji i o stečaju, kao i izmenama Zakona o radu.

Na protestu će biti i članovi Sindikata srpske policije. Konfederacija slobodnih sindikata takođe je najavila protest izpred Skupštine Srbije u 11.30.