Glavni tužilac Haškog tribunala DOLAZI U SRBIJU PO ŠEŠELJA?

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u Beograd dolazi u ponedeljak, a njegova poseta će trajati dva dana, saopšteno je iz Tribunala.

 

Prema zvaničnim navodima, Bramercova poseta se održava u okviru priprema za šestomesečni izveštaj koji tužilac podnosi Savetu bezbednosti UN.

Navedeno je da će on razgovarati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima međunarodne zajednice.

Kako je ranije saopšteno iz SRS, Haški tribunal je podneo zahtev Srbiji da lider SRS bude vraćen sa privremene slobode u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, do 26. maja, odnosno utorka, kada se i završava Bramercova poseta Beogradu.

Ipak, portparol Haškog tribunala nije mogao da potvrdi za B92 da je doneta odluka da se Šešelj do 26. maja vrati u pritvor.

Žalbeno veće Tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag.

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju da “smesta” opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju, zato što je Šešelj izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog veća, već je, 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji zatražilo dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Glavni tužilac Serž Bramerc potom je Apelacionom veću uputio hitan zahtev da smesta ponovo naredi pretresnom veću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu.loading...