GORDANA JE REKLA SVOJE: Evo kakvo nam je vreme prognozirala mečka iz “Vrta dobre nade”

Medved
Pixabay.com

I Beograđani se drže ove tradicije, a budući da je jedino mesto u prestonici gde možete sresti medveda Beo Zoo vrt, gde mečka Gordana već godinama prognozira vreme, i danas su posetioci Beo Zoo vrta pomno pratili njeno kretanje.

 

Staro verovanje govori da se na Sretenje sreću zima i leto. Zato će danas mnogi pažljivo gledati u nebo i promatrati vremenske prilike.

Naime, veruje se da upravo medvedi na današnji dan određuju kakve nas vremenske prilike čekaju. Verovanje kaže da, ukoliko na Sretenje osvane sunčan dan a medvedi se vrate u pećinu na zimski san uplašeni od sopstvene senke, zima će potrajati još dobrih šest nedelja. Ukoliko medved ne vidi svoju senku, izaći će iz pećine u potrazi za hranom , i zimu i zvanično možemo smatrati gotovom.

I Beograđani se drže ove tradicije, a budući da je jedino mesto u prestonici gde možete sresti medveda Beo Zoo vrt, gde mečka Gordana već godinama prognozira vreme, i danas su Beograđani pomno pratili njeno kretanje.

Kako piše Telegraf. rs, pošto je u Beogradu osvanulo oblačno jutro, Gordana danas nije ugledala svoju senku, ali nije ni izlazila iz svoje pećine. Ako ćemo po verovanju, to znači da nam zima još uvek nije sasvim okrenula leđa!