Gradonačelnik Novog Sada danas dobio i 14. bliskog saradnika

Novosadski gradonačelnik Miloš Vučević danas je dobio novog savetnika, samo dva dana kako je Dnevno.rs objavio da je rekorder u Srbiji po broju saradnika.

Njegov sigurni 8. savetnik, pošto u Gradskoj kući ne žele da predoče informaciju o broju saradnika, jeste Tijana Delić, donedavna direktorka Pozorišta mladih. Ona je naime, prošle nedelje smenjena odlukom Upravnog odbora ovog teatra, ali je danas prvo Skupštinska komisija za kadrovska pitanja konstatovala njenu ostavku, a kabinet gradonačelnika saopštio da je ona podnela ostavku.

Ovo ogalašavanje vrha novosadske vlasti je usledilo nakon nekoliko dana ćutanja u vezi sa slučajem Tijane Delić, za čiju smenu je pored Upravnog odbora bio i veči deo kolektiva.

Mada nije jasno precizirano zašto Upravni odbor smenio Delićku iz par izjava se moglo naslutiti da se radi ne samo o lošem rukovođenju najstarijem lutkarskim pozorištem na prostoru bivše Jugoslavije i sukobu sa članovima kolektiva, nego i nenamenskom trošenju sredstava.

U današnjem saopštenju kabineta Miloša Vučevića se navodi da njegova nova savetnica, čime se njegov tim najbližih saradnika povećao na 14, nije smenjena nego da je dala otkaz zbog imenovanja na funkciju u Gradsku kuću.

– Mr Tijana Delić imenovana je za savetnika gradonačelnika Novog Sada u oblasti kulture. Svojim dosadašnjim radom u Pozorištu mladih, projektima, rezultatima, stručnošću i vizijom kulturne politike zadobila je poverenje stručne javnosti i podršku gradonačelnika Novog Sada da kao nestranačka ličnost učestvuje u kreiranju kulturne politike Grada Novog Sada i kao deo tima snažno doprinese cilju da Novi Sad 2021. godine postane Evropska prestonica kulture. Zbog imenovanja na novu funkciju Tijana Delić je podnela ostavku na mesto direktora Pozorišta mladih u Novom Sadu – navodi se u saopšenju kabineta gradonačalnika.

 

U istom saopštenju stoji i da su na poziv gradonačelnika članovi UO Pozorišta mladih iz reda lokalne samouprave podneli ostavke, dok sa druge strane nezvanične informacije govore da su smenjeni.

Inače, upravu nad Pozorištom mladih drži SPO, koji u koaliciji sa pokretom Dinara, Drina,Dunav (nastao od Romske demokratske stranke – Tomislava Bokana) učestvuje u novosadskoj vlasti zajedno sa SNS-om i drugim strankama. Ove političke organizacije se nisu oglašavale, a povodom poslednjih dešavanja u Pozorištu mladih oglasio se opozicioni novosadski odbor DS-a, koji je zatražio da se ispitaju navodi o finansijskim malverzacijama u Pozorištu mladih.

– Gradski odbor Demokratske stranke izražava duboku zabrinutost zbog poslednjih dešavanja u jednoj od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji-Pozorištu mladih. Najstarije lutkarsko pozorište nije prvi put predmet obračuna koalicionih parnera, stoga Demokratska stranka glasno staje u odbranu pozorišta i svega sto ono, pre svega za najmlađe novosađane prdstavlja. Nedopustivo je da se u pozorištu za decu vode borbe nalik mafijaskim obračunima oko plena. Optužbe za finansijske malverzacije koje je upravni odbor pozorišta izneo na račun dosadašnje direktorke, kao i podneta krivična prijava ne mogu ostati neistražene. Ukoliko finansijske malverzacije postoje, potrebno je odgovorne privesti licu pravde. Ukoliko se utvrdi da su optužbe neosnovane, odgovornost snose oni koji su izneli lažne tvrdnje – navode demokrate.

Inače, Tijana Delić je od 2007. do 2012.godine bila portparol Pozorišta mladih, kada je nakon promene vlasti u Novom Sadu održan konkursa na kome je imenovana za direktora.loading...