Grip vlada Srbijom: Za nedelju dana obolelo 180.000 ljudi!

grip
pixabay.com

Virus gripa ne posustaje! Za nedelju dana, prema novim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", registrovano je 26.275 obolelih, što je više nego u ovo vreme prošle godine, i visok intenzitet virusa, prenose "Novosti".

 

Epidemiolozi broj zvanično registrovanih množe sa sedam, jer većina obolelih ne ide kod lekara, što znači da samo za nedelju dana grip u Srbiji “oborio” više od 180.000 ljudi.

Najviše obolelih je među decom do četiri godine, a epidemiolozi su izračunali da se u ukupnoj populacije virus gripa kod nas registruje u 361,9 ljudi na 100.000 stanovnika, a u najmlađoj populaciji, uzrasta do četiri godine, na 100.000 dece od gripa oboleva čak 5.048.

Grip je kod nas i geografski široko rasprostranjen i potvrđen u 20 regiona. Od prethodnog epidemiološkog preseka nije bilo novih smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa gripom, pa je dosadašnji “crni bilans” od početka sezone pet umrlih, svi sa teritorije Vojvodine.

Laboratorijskim testiranjem 79 uzoraka dokazan je virus gripa A(H3) kod 43 obolele osoba, a kod osam je izolovan netipiziran virus gripa A.

Istovremeno je prijavljeno 10 slučajeva teške slabosti pluća usled komplikacija gripa, među kojima je kod devetoro obolelih laboratorijski dokazan virus gripa.

Epidemiolozi na osnovu uporedne analize podataka iz Srbije sa podacima iz ostalih zemalja Evrope, procenjuju da je malo verovatno da će očekivani porast obolevanja sa kliničkom slikom gripa u školskoj populaciji, u narednoj nedelji znatno povećati i ukupnu aktivnost virusa gripa. Može se, kažu, očekivati stagnacija aktivnosti i postupni pad intenziteta pred kraj januara i značajno smanjenje intenziteta aktivnosti virusa gripa u februaru,