GROZNICA ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Potvrđen prvi slučaj ove bolesti u našoj zemlji

Komarac
Freedigitalphotos.net/SweetCrisis

Tokom vikenda je registrovann prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila a za još dva pacijenta se rade ispitivanja.

 

– Jedna osoba je obolela od groznice Zapadnog Nila i ona se nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti. Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja – rekao je za RTS direktor Instituta „Batut” Dragan Ilić.

Kako je rekao, iz nadzora koji se radi nad komarcima postoje podaci da imamo nove lokacije na kojima je identifikovan virus kod moaraca.

– To govori o tome da na široj teritoriji Srbije imamo prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila, što definitivno govori o tome da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca – rekao je Ilić.

– Lokalne samouprave zaista moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imao i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio – naveo je Dragan Ilić.

Poručio je da je bitna i lična zaštita, što podrazumeva da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica kao i postavljanje odgovarajuće zaštite na prozorima.

Ističe da je potrebno i iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćoim vodom i da bi bilo dobro izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima.