HAKOVANO stotinu kamera u Srbiji: Možda i vas špijuniraju!

Za hakere i sajber kriminalce nije nikakav problem da vas špijuniraju ukoliko koristiti fabričke lozinke na kamerama za video nadzor i veb-kamerama. U Srbiji postoji 248 nedovoljno bezbednih kamera koje se nalaze na sajtu “insecam.com“, i koje se mogu uživo gledati u svakom trenutku.

Ovim kamerama se može pristupiti sa svakog kompjutera, a kako bi građanima skrenuli pažnju na ovu opasnost već pomenuti sajt insecam.com objavila je ovu listu. Uprkos činjenici da zadiru u tuđu privatnost, vlasnici stranice svoje postupke ne smatraju ilegalnim.

Na sajtu ima nekoliko desetina hiljada unosa, kamere se mogu birati po zemljama, a pored video snimka onoga što se trenutno dešava u određenom klubu, prodavnici, kafiću, tržnom centru stoji i tačna lokacija, kao i korisničko ime i lozinka.

Ovim kamerama se, prema rečima kreatora sajta može pristupiti i nakon obične pretrage Gugla, ili posebnoj pretrazi na sajtu “shodanhq.com”, jer osnovne lozinke nikada nisu promenjene. Ukoliko pronađete svoju kameru na ovom sajtu, vrlo lako se možete ukloniti sa nje. Samo promenite standardnu lozinku.