Hapšenje Dačićevog saradnika: Peurača tražio mito, a primao dve plate

Iako je bio zaposlen u Ministarstvu rada, on je nastavio da prima platu i u MUP, pa je za 22 meseca iz policije dobio skoro 2,1 milion dinara

Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je uhapšen prekjuče zbog sumnje da je tražio 30.000 evra mita, primao je od države čak dve plate, piše Kurir.

On je u junu 2012. godine sa funkcije u MUP Srbije postavljen na mesto direktora Inspektorata, ali je i dalje nastavio svakog meseca da prima policijsku platu u iznosu od 95.000 dinara!

– Na taj način Peurača je za prethodna 22 meseca primio skoro 2,1 milion dinara od MUP Srbije, a istovremeno je u Inspektoratu svakog meseca u džep stavljao 84.895 dinara mesečno – kaže sagovornik Kurira iz MUP Srbije.

Peurača je u Inspektorat došao sa funkcije šefa odseka u Odeljenju kontraobaveštajne zaštite u kabinetu ministra policije Ivice Dačića. Iako je po zakonu trebalo da zamrzne radno mesto u MUP, on to nije učinio, nego je osim plate zadržao i status ovlašćenog službenog lica, što je značilo da ima pravo na službenu legitimaciju i službeni pištolj.

– I dalje je koristio službeni „audi” MUP Srbije sa blinkerima i rotacijom. Uz sve to, on je u Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio platu u Inspektoratu, a ne i platu iz MUP Srbije, čime je počinio još jedno krivično delo – navodi izvor Kurira.

Sagovornik dodaje i da je sporno da je Peurača, inače kadar PUPS, postavljen bez konkursa na mesto direktora Inspektorata iako nema završen Pravni fakultet, što je bio uslov za imenovanje, već Defektološki fakultet.

Smrt radnice

– Peurača je po nalogu Dragana Markovića Markonija, bivšeg državnog sekretara i drugog čoveka u BIA, delegiran na šestomesečne visoke studije bezbednosti i odbrane kao jedini predstavnik MUP. Jasno je da nije reč o fakultetu, nego o jednomesečnom kursu – kaže naš izvor.

Podsetimo, Peurača je pokušao da iskoristi smrt radnice na pumpi NIS u Lučanima 11. marta da bi uzeo 30.000 evra. Inspekcija rada je utvrdila da ne postoji odgovornost poslodavca, niti odgovornog lica u firmi u kojoj je žena radila, ali su konstatovane određene nepravilnosti u poslovanju firme „Menpauer” iz Beograda, koja ima višegodišnji ugovor sa NIS o zapošljavanju radnika na pumpama u vlasništvu NIS. Peurača je to iskoristio i od vlasnika „Menpauera” tražio novac da ne bi sproveo aktivnosti na koje je bio obavezan.

Biografija

– završio Defektološki fakultet
– radio kao operativac u SBPOK u Odeljenju za narkotike
– od 2010. bio je šef odseka u Odeljenju za kontraobaveštajnu zaštitu u kabinetu Ivice Dačića
– u avgustu 2012. imenovan je za direktora Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku