HAVARIJA: Ceo Kruševac ostao bez grejanja

Nepuna dva dana nakon delimične normalizacije grejanja i pet dana po velikoj havariji u Gradskoj toplani, ceo Kruševac je ostao bez grejanja nešto posle 11 sati!

Kotlovi su ugašeni jer je došlo do naglog pada pritiska, a u isto vreme, kamenje u cevima koje je izazvalo kvar u četvrtak poslepodne počelo je da „tandrče” u centralnom sistemu pa je grejanje urgentno isključeno kako ne bi došlo do pucanja kotlova, prenose Novosti.

– Posle temeljnog čišćenja sistema od peska, mulja i kamenja tokom vikenda, krenuli smo da puštamo grejanje sve do danas kada smo morali da reagujemo kako bi sprečili veću tragediju – ističe Dragan Azdejković, direktor JKP Gradska toplana i dodaje da su „blokirani zbog prljavštine i merači pritiska u kotlovima.”

Radnici toplane su noćas već odmuljavali sistem. U rukovodstvu napominju da su spremni da snose odgovornost ako su krivi. Radove na rekonstrukciji dva kilometra mreže tokom leta, međutim, kada se pretpostavlja da je usled jakih kiša pesam dospeo u sistem bili su povereni, dodaju u Gradksoj toplani, austrijskoj firmi „Štrabag”.

– Posao su dobili na međunarodnom tendetu koje je raspisalo Ministarstvo energetike i mi taj cevovod nismo preuzeli jer se nalazi u probnom stanju – iznosi Azdejković, dodajući da su izvođaču uputili pismo.

Više informacija o eventualnom nastavku grejanja Kruševljani će imati tek večeras. U međuvremenu, najavljeno je formiranje posebne komisije koja će ispitati da li je kamenje moglo da završi u sistemu usled bujica ili je eventualno došlo do sabotaže. U toplani navode da su ovo najteži trenuci u postojanju preduzeća nakon bombardovanja 1999. godine. Pomoć je potražena i od MUP-a.loading...