Humanost na ‘točkovima’: Ljudi sa smetnjama u razvoju pomažu starima i usamljenima

’Mi se tek zagrevamo. A već imamo dosta toga da ispričamo’, piše na sajtu organizacije ’Kuhinja na točkovima’, koja ima za cilj da svakodnevno dostavlja tople i kvalitetne obroke na kućne adrese ljudi kojima je potrebna redovna ishrana koju ne mogu da priušte ili nemaju vremena da je obezbede.

 

Organizaciju ”Naša kuća” pokrenuli su roditelji dece sa smetnjama u razvoju, kako bi im obezbedili bolje uslove za život i uključili ih u sve društvene tokove.

– Kada smo pokretali čitav ovaj program oni su bili deca, a sada su to odrasli ljudi. Nismo ni primetili kako vreme brzo prolazi. Shvatili smo da su ”veliki” i da im je potrebno nešto čime će se baviti, kao i svi drugi ljudi. Bio im je potreban posao, pa smo se odlučili na ovakav vid socijalnog preduzetništva – kaže za Dnevno.rs direktorka organizacije ”Naša kuća” Anica Spasov.

Prvi korak ka osamostaljivanju mladih sa intelektualnim smetnjama i ulasku u svet rada bila je proizvodnja kartonskih ambalaža i papirnih kesa.

 

Posle toga smo sa opštinom Zvezdara došli na ideju da napravimo uslugu ”Kuhinja na točkovima”, koja podrazumeva pripremu i dostavu obroka na adrese starijih sugrađana, prvenstveno onih koji ne mogu sami da izađu i snabdeju se dnevnim namirnicama. Osim njih, usluga je namenjena i ostalim građanima, ali oni plaćaju punu cenu – objašnjava Spasova.

”Kuhinja na točkovima” vrši i usluge keteringa za organizacije i velike firme.

– Važno nam je da se u ovaj projekat uključi što veći broj ljudi jer na taj način obezbeđujemo kvotu besplatnih obroka. Od velikog broja plaćenih obroka izdvajamo 20 odsto od ukupnog broja i preusmeravamo ih na sugrađane koji ne mogu čak ni da plate hranu – navodi ona.

Na osnovu mišljenja volonterskog servisa opštine Zvezdara, čiji su ljudi svakodnevno na terenu, organizacija ”Kuhinja na točkovima” dolazi do onih koji su najugroženiji i onih kojima je obrok neophodan.

– Pored ovoga, želimo da napravimo saradnju i sa drugim beogradskim opštinama i da, takođe, najugroženijima pomognemo na ovakav način – da im obezbedimo makar jedan topao i kvalitetan obrok – napominje Spasova.

U svojoj kuhinji imaju vrhunske kuvare, kojima su ljudi sa smetnjama u razvoju od velike pomoći.

 

Rade sa njima, pomažu im u kuvanju, pakovanju i dostavljanju hrane i na taj način zarađuju. Dobijaju određeni procenat od svih tih dostavljenih obroka – objašnjava direktorka organizacije.

Oni kojima je pomoć potrebna raduju se svakom novom danu i pomno iščekuju poziv ovih humanih ljudi, koji samo jednim pitanjem olakšaju živote svakoga od njih.

Naš princip je da svakog jutra pozovemo naše korisnike i pitamo kako su, jesu li zadovoljni, da li su odabrali ”meni” za sledeći dan… Sa njima uspostavljamo veoma lep odnos, uvažavamo njihove primedbe, znamo šta vole, a šta ne. Vremenom smo shvatili da im je najviše potrebna pažnja. Neki od njih su stari i znači im da znaju da nisu usamljeni – kaže Spasova.

 

Ljudi sa intelektualnim smetnjama nekada su bili oni o kojima je brinuo neko drugi, a danas su oni ti koji nude pomoć.

– Njihova uloga se odjednom menja i oni su prezadovoljni. Stariji su veoma pažljivi prema njima i uzajamno se dopunjuju. Ponekad se dogodi da im sugrađani kod kojih odlaze da dostave obrok, poklone i neki kolač ili čokoladu. I jednima i drugima potrebna je velika pažnja, a ovaj projekat to omogućava, zbog čega smo presrećni – kaže za kraj Anica Spasov.