HUMANOST NEMA CENU: Posle fotografije sa novosadskih protesta, Gorica dobija protezu! (FOTO)

protesti
twitter/@aatreid

Sve je počelo kada je novinar Dejan Jeremić na društvenim mrežama podelio sliku žene bez jedne noge na štakama, koja svakodnevno učestvuje na građanskim protestima u Novom Sadu.

 

Fotografija je istog momenta počela da se masovno “šeruje” i “ritvituje”, uz reči podrške i divljenja ovoj hrabroj i istrajnoj dami. A onda je Jeremića kontaktirala osoba iz inostranstva, koju je znao samo kao jednog od njegovih pratilaca na Tviteru.

– Gospođa koja mi se predstavila kao Nevenka Helac iz Stokholma pitala me je da li poznajem tu ženu, jer bi ona želela da joj pomogne. Rekao sam da je ne znam, ali da mogu da saznam ko je – to mi je profesija. U roku od petnaest minuta saznao sam da je osoba sa slike Gorica Grlica i javio joj se na Fejsbuku. Objasnio sam joj da me je kontaktirala osoba koja želi da joj pomogne i upitao da li hoće da ih spojim, što je ona sa zadovoljstvom prihvatila – priča Jeremić.

Grlica je objasnila gospođi Helac kakav tip proteze joj je potreban; onaj sa kojim pored hodanja može da se trči i da se pliva, a sve zato jer želi da se vrati svojoj staroj ljubavi – sportu. 

Naime, Gorice Grlica je dugogodišnja paraolimpijska reprezentativka u plivanju.

Ipak, kako pomenuti tip proteze košta 25.000 evra, Helac neće biti u mogućnosti da uplati celokupan iznos, pa je juče otvorila profil na švedskom sajtu koji je specijalizovan za humanitarne akcije i apelovala na našu dijasporu da pojedinačnim donacijama prikupi preostali iznos za ortopedsko pomagalo.

 
– Moj san je da jednoga dana ponovo mogu da trčim i plivam, što bi mi takva proteza sigurno omogućila – rekla je za Danas Gorica Grlica, devojka sa slike, koju već dobro poznaju učesnici protesta u Novom Sadu, a piše Danas.

Ona se nada da će deljenje njene slike na mrežama uticati da još više ljudi izađe na proteste i da ne odustaje od borbe – ni na ulicama ali ni u životu. Osim nove proteze, to je ono što bi joj pričinilo najveće zadovoljstvo.

Plemenitu gospođu Helac iz Stokholma naša redakcija kontaktirala je, ali ona nije odgovarala na pozive do zaključenja ovog izdanja.