I oni spremni za jači opozicioni blok: NDS i Nova stranka za pregovore sa DS

Nova demokratska stranka i Nova stranka danas su izrazile spremnost da razgovaraju o stvaranju šireg demokratskog opozicionog bloka, koji je predložio novoizbrani predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić. Ranije danas i LDP je izrazio spremnost da razgovara o formiranju novog bloka.

Pajtić se nakon izbora zauzeo za okupljanje šireg demokratskog bloka, jer u suprotnom, kako je naveo, Srbija nema šanse, a razjedinjena opozicija ne deluje uverljivo i nije kredibilna
alternativa.

Pojašnjavajući predlog, potpredsednik DS Borislav Stefanović izjavio je danas da se ne radi o inicijativi za stvaranje nove Demokratske opozicije Srbije (DOS) koja je 2000. godine pobedila vlast Slobodana Miloševića.

– Inicijativa je pre svega u pravcu što šireg okupljanja ličnosti, organizacija nevladinog sektora, sindikata, akademske javnosti, pa i političkih partija. Ona nikako nije usmerena na to da mi pravimo neki novi DOS, gde imate lidere koji se dogovaraju oko podele kolača –
rekao je Stefanović za agenciju Beta.

Šef poslaničke grupe NDS Marko Đurišić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što DS priznaje da je NDS opoziciona stranka.

– To nam je osporavano od kada smo počeli sa političkim delovanjem – rekao je Đurišić agenciji Beta i dodao da će NDS biti deo rešenja za opoziciono jačanje.

Upitan da li nedavne kritike predsednika NDS i bivšeg lidera demokrata Borisa Tadića na račun Pajtića i njegovog prethodnika Dragana Đilasa mogu da otežaju pregovore, odgovorio je da je i Pajtić kritikovao Tadića zbog izbornog rezultata DS.

Portparol LDP Jovan Najdenov je ocenio da cilj razgovora ne sme biti samo prost zbir svih stranaka koje bi činile protivtežu aktuelnoj vlasti, već politički dogovor.