I Srbija je nekom slamka spasa: Kroz par godina bićemo preplavljeni Afrikancima

Srbiju bi već za 10 godina mogli da preplave mladi emigranti iz Afrike, procenjuju demografi.

Najveći broj doseljenika očekuje se iz subsaharskog dela Afrike, gde trenunto vlada bebi-bum, ali i siromaštvo, pa Srbiju i zemlje Balkana doživljavaju kao slamku spasa, piše “Informer”.

Demografi ističu da bi mladi Afrikanci tako mogli da nadoknade drastičan pad nataliteta u našoj zemlji. Prema njihovim rečima, nizak prirodni priraštaj u Srbiji, odliv mozgova i veliki broj starijeg stanovništva prisiliće nas da se sve više oslanjamo na migrante.

Afrikancima je, kako tvrde demografi, krajnji cilj da se trajno presele u Veliku Britaniju i Francusku, a Srbija im je usputna stanica.

Međutim, iskustvo govori da se neretko dešava da se emigranti nastane na ovoj lokaciji, odnosno baš u Srbiji, jer smo im najbliža balkanska zemlja, piše list.

Demograf sa Instituta društvenih nauka Ivan Marinković objašnjava da će nas uskoro zadesiti navala stanovnika iz Afrike.

“Na čitavom Afričkom kontinentu trenutno vlada bebi-bum. Međutim, oni nemaju interes da ostanu na toj teritoriji zbog siromaštva. Srbija i zemlje Balkana su im blizu, tako da se veoma brzo može očekivati njihov priliv”, rekao je Marinković i dodao da su Italija, Španija i Grčka već na udaru.

Ipak su za crnce Velika Britanija i Francuska obećane zemlje, ističe demograf.

Inače, afrički kontinent ima više od milijardu stanovnika, a prema nekim demografskim procenama najveći broj očekuje se iz Nigerije i Južnoafričke Republike, piše “Informer”.