IDETE NA MORE U CRNU GORU? Nađite okolni put, jer MALINARI najavljuju da će protest trajati DANIMA!

Malinari blokiraju put
YouTube Printscreen

Dizdarević je upozorio da će protest u Prijepolju trajati i do deset dana, sve do ispunjenja zahteva.

 

Proizvođači malina i dalje u Prijepolju blokiraju magistralni put kroz Srbiju ka Crnoj Gori, Beograd-južni Jadran, zbog čega vozila kroz taj grad na jugozapadu Srbije idu zaobilazno što bi moglo potrajati i do deset dana, odnosno do ispunjenja njihovih zahteva.

Najavili su da će od sutra, u ponedeljak, Savez malinara Srbije “Srpska malina”, podržati protest koji su organizovala Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Limska dolina” iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvođača iz Užica.

Malinari protekle noći nisu uspeli da se dogovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cenu poveća na 180 dinara.

Ministarstvo im je poručilo da “adresa” za taj zahtev nije država, već da tržište diktira cenu.

Proizvođači malina tvrde da minimalna otkupna cena kilograma tog voća ne bi smela da bude niža od 1,5 evra, da bi nadoknadili troškove proizvodnje.

Oni su i prošle godine protestovali u Prokuplju tokom berbe, nadajući se da će uz pomoć ministarstava poljoprivrede i trgovine naći neko rešenje.

Regionalna TV N1 je prenela da je predsednik Udruženja “Limska dolina”, Sanel Dizdarević rekao da će ove godine početne cene malina biti loše.

Prvo se namire kupci i preprodavci, pa nama šta ostane. S tim razlogom smo se i okupili, da pošaljemo poruku našem predsedniku (Srbije, Aleksandru) Vučiću da nam izađe u susret i da se dovede investitor u Prijepolje koji će raditi preradu maline i uposliti radnike, i ovaj proizvod plasirati na svetsko tržište – rekao je Dizdarević.