IMA NEKA TAJNA VEZA: Nikolića i Tadića finansirali isti tajkuni

Iako se o finansijskoj povezanosti biznismena i političara neprestano govori već više od decenije, zasad su samo Tomislav Nikolić i Boris Tadić priznali da su stranke kojima su pripadali dobijale donacije od srpskih tajkuna.

Tako je Nikolić priznao da su biznismeni Miroslav Mišković i Milana Beko davali novac SRS, stranku u kojoj je tada bio, i to tako što su finansirali jednu televizijsku emisiju i jedno iznajmljivanje prevoza u kampanji za majske izbore.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić odvažio se da kaže da je Mišković davao novac DS, uz ogradu da je upravo on sprečio takvu praksu kad je došao na čelo stranke.
– Kao predsednik stranke obustavio sam Miškovićevo finansiranje koje sam nasledio od svojih prethodnika. Za to postoje svedoci – kazao je Tadić svojevremeno.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da se stranke međusobno optužuju da ih finansiraju tajkuni, a da iza toga ne uslede krivične prijave od onih koji optužuju niti od javnog tužioca.
– Nije zabranjeno finansiranje tajkuna kao takvih, ali je zabranjeno davati novac preko propisane norme. Postoje razlozi da se sumnja u potpunost stranačkog izveštaja, a istinitost može da se utvrdi temeljnim praćenjem troškova ili da javni tužilac pozove ljude koji imaju saznanja o nelegalnom finansiranju da prijave šta znaju – navodi Nenadić.

Milan Nikolić, politički analitičar, kaže za Kurir da se najveća opasnost krije iza toga zbog čega tajkuni finansiraju političare.

– To funkcioniše po principu „ja tebi pare, ti meni političku moć”, te tajkuni zauzvrat dobijaju mogućnost da utiču na zakone, dobijaju informacije i slično. Zamislite koliko je vredna informacija da će doći do devalvacije, neko bi na tome mogao da zaradi milione. Potrebno je uvesti red kako bi se konačno znalo ko i koliko novca daje – kaže Nikolić.