IMALI OZBILJNE RAZGOVORE: Zukorlić pričao sa Vučićem o poziciji predsednika parlamenta

Poslanik i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je da je pre dve godine imao ozbiljne razgovore o poziciji predsednika srpskog parlamenta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

zukorlić
printscreen/youtube

Zukorlić je za “Blic” od nedelje 21. oktobra rekao da je on tada bio taj koji nije hteo u izvršnu vlast, a da sada može da kaže da je završio “pripravnički staž” u bavljenju politikom, da “solidno savladava politički zanat”, te da su otvorene mogućnosti za razne razgovore.

On je rekao medjutim da nema ambicije da bude ministar, da to ne vidi kao “ličnu afirmaciju” i dodao da su ministri iz njegovog kraja Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin te pozicije “obesmislili, jer ništa nisu promenili na bolje”.

On je naveo da se zalaže za Sandžak kao prekograničnu regiju sa izvesnim stepenom autonomije, uz poštovanje granica Srbije i Crne Gore.

“Detalji bi se rešili kroz dijalog. Stav je da treba da dobije status, stepen samouprave, ali ne na štetu države Srbije i srpskog naroda. Postoje raznorazni modeli u Evropi, Južnom Tirolu i još nekoliko regiona sa prekograničnom organizacijom”, rekao je Zukorlić.

Upitan zašto bi Srbija pristala na to i da li bi to bilo prekrajanje granica, on je kazao da njegova politika nema veze sa prekrajanjem granica i da Sandžak ima svoje istorijske i etničke posebnosti, a time bi se konačno sporna pitanja zatvorila.