Incident u Skupštini: Prekinuta sednica, poslanik naprednjaka optužio opoziciju za lopovluk

Prekidu je prethodio incident tokom rasprave o Zakonu o otklanjanju posledica poplava u Srbiji kada je Aleksandar Martinović iz SNS vređao opoziciju. On je nekoliko puta s mesta dobacio: 'Lopovi!', vređao poslanika NDS Marka Đurišića i upadicama s mesta ga onemogućio da govori, piše Blic.rs.

Martinović je nakon incidenta nastavio da govori za govornicom nakon što je isteklo vreme predviđeno za to i tokom tog vremena pitao opoziciju kada će prestati da krade od građana Vojvodine i da uništava Republiku Srbiju.

On je kazao da su „žute dahije pobegle u Novi Sad i AP Vojvodinu” , i da bi, da oni nisu krali, bilo više novca za poplavljena područja.

Poslanik NDS Marko Đurišić je predsedavajućem skrenuo pažnju da Martinović već 15 minuta iznosi uvrede na račun poslanika i političkih stranaka u Skupštini, a da nije ni opomenut. Đurišić je upitao u kom sudskom postupku je dokazano da je iko krao u Kraljevu za šta ih je Martinović takođe optužio.

– Ako ima lopova u ovoj skupštini i ako ćemo da delimo etikete onda ću ja da kažem da ste vi najveći lopov u ovoj skupštini. Imate pet plata, 400.000 dinara imate iz budžeta. Ne dozvoljavam da me vi nazivate lopovom – rekao je Đurišić.

Na to je reagovao predsedavajući Igor Bečić koji je Đurišića upozorio da će mu isključiti mikrofon, na šta je Đurišić odgovorio da je Martinović „već četiri ili pet puta rekao da neko ovde krade”.

– Pet puta neko kaže da neko krade, on kao ne vređa? Nemate isti aršin prema svim poslanicima – rekao je Đurišić predsedavajućem koji ga je potom optužio da vređa dostojanstvo Skupštine.

U raspravu se uključio i Borislav Stefanović (DS) istakavši da je predsedavajući morao da prekine Martinovića.

– Narodni poslanik je izneo najgnusnije uvrede na račun DS optužujući za krađu. Morali ste reagovati. Nikada niko sa ove strane nije rekao nijednu reč mržnje protiv Aleksandra Vučića i niko nije rekao ništa kao uvredu. Ako neko u ovoj skupštini kaže da su demokrate otišle na Adu kao dahije, a zna se šta se sa dahijama dešavalo na Adi, tamo su pobijene, a vi ćutite – rekao je Stefanović predsedavajućem.

U SNS kažu da je svađu izazvao Stefanović koji je s mesta dobacio Martinoviću: „Marš, đubre!”.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, je ocenio da je u pitanju neprihvatljivo ponašanje.

– Martinović je Demokratsku stranku optužio za krađe, mržnju prema Vučiću i sve najstrašnije što je moglo da mu padne napamet. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i nije prvi put da se dešava. Ako se ponovi, predložiću šefovima svih opozicionih poslaničkih grupa da napuste zasedanje dok se ne kazne osobe poput Martinovića poznatijeg kao čoveka sa pet i više funkcija – rekao je Stefanović.