Infektivne spremne za groznicu zapadnog Nila: Nišlijka bolest zaradila na letovanju u Grčkoj

Infektivne klinike spremne su za groznicu zapadnog Nila koji prenose komarci, a smrtnost od ove bolesti u Srbiji je smanjena, rekao je epidemiolog Željko Jadranin.

Jadranin je ukazao da je ova godina idealna za razvoj komaraca, jer ima dosta kiše i sunca, kao i da akcije zaprašivanja nisu uspešne zbog čestih padavina. On je podsetio da komarci prenose groznice zapadnog Nila, kao i da nema potvrđenih slučajeva te bolesti u našoj zemlji u ovoj sezoni.

– Ove godine nemamo dokazanih slučajeva prenošenja bolesti kod nas – rekao je Jadranin i dodao da se pominje jedan slučaj obolele žene iz Niša za koju se pretpostavlja da je bolest dobila tokom letovanja u Grčkoj.

Epidemiolog VMA kaže u 80 odsto slučajeva kod uboda komaraca koji nose virus groznice zapadnog Nila ne razvija se nikakva simptomatologija, dok kod 20 odsto slučajeva simptomatologija je slična prehladu, malaksalost, groznica.

– Kod jedan odsto inficiranih se razvija teška klinička forma bolesti sa komplikacijama na mozgu – meningitis i encefalitis – rekao je Jadran. On kaže da vakcina protiv ove bolesti ne postoji, već da je jedina zaštita zaštita od ujeda komarca.