PUBERTET U ZAMCI INTERNETA: Evo kroz šta prolazi vaše dete i da li možete da mu pomognete

dete
pixabay

Pubertet je jedna naporna životna faza, kako osobi koja ga proživljava, tako i ljudima koji tu osobu okružuju. To je period u kome dolazi do poremećaja u čitavom hormonskom sistemu, a promene mogu biti velike i u ponašanju, ali i u intenzitetu emocija.

 

Adolescenti u tom dobu imaju obaveze za koje se očekuje da budu ispunjene, ali i odgovornosti koje su možda nekada prevelike za osobu tog uzrasta, što je za njih veoma frustrirajuće. Međutim, njima je u tom periodu značajnije da budu deo društva, da negde pripadaju i da budu primećeni.

Načini na koji adolescenti dolaze do pažnje svojih vršnjaka su najrazličitiji, a odraslima veoma često neshvatljivi. Svako doba i svaka generacija tog doba ima svoje načine povezivanja i druženja, te je danas internet definitivno najzastupljeniji oblik komunikacije među njima.

Ulaskom u pubertet, mladi ljudi u tom periodu počinju seksualno da se razvijaju i interesuju za vršnjake u tom smislu. Često su to prvo simpatije, zatim težnja ka ostvarivanju neke vrste kontakta.
 

Internet je nešto što današnja omladina vrlo intenzivno koristi u svakodnevnom funkcionisanju i veliki broj transakcija se odvija upravo na ovakav način kroz poruke, lajkove, komentare, praćenja…

 

Internet, kao takav, dostupan je svima, pa tako i omladini koja time ima pristup najrazličitijim sadržajima. Velika je popularnost raznih “Vlogera” i “YouTube-era” koji su se nečim istakli i time privukli pažnju velikog broja ljudi, te neretko i zarađuju na taj način.

Adolescentima je taj vid isticanja posebno interesantan, jer na taj način imaju mogućnost da zadovolje tu svoju potrebu za isticanjem i pažnjom. Takođe, ovaj oblik isticanja je nekada interesantniji i jednostavniji, jer ne zahteva lični kontakt, što je njima u toj životnoj fazi izražene nesigurnosti, privlačnije. 

Transakciona analiza ili, skraćeno, T.A., je teorija ličnosti i teorija komunikacije koju je krajem pedesetih godina ustanovio američki psihijatar Erik Bern (Eric Berne, 1910–1970). TA se u početku koristila isključivo kao sistematska psihoterapija, koja se danas koristi u individualnom, grupnom i porodičnom tretmanu. 

U “Transakcionoj analizi” postoji termin koji se zove “STROUK“, što je definisano kao jedinica socijalnog prepoznavanja, odnosno, davanje značaja i važnosti postojanju određene osobe kojoj upućujemo “strouk”. Postoje pozitivni i negativni stroukovi, ali ćemo se zadržati na onim pozitivnim.

Lajk, pozitivni komentar i praćenja predstavljaju pozitivne stroukove. Ranije, bez tehnologija koje danas imamo, stroukovi su bili bilo kakva vrsta pohvale, potreba nekog drugog vršnjaka da nam se javi ili komunicira s nama, bilo koja vrsta fizičkog kontakta i reakcije na nas. Ljudske potrebe se nisu promenile, već samo oblik i način davanja i primanja stroukova! 

Ono što je opasnost za jednog adolescenta koji izabere ovaj način privlačenja pažnje je što će pored one pozitivne pažnje dobiti i reakcije koje ne očekuje i ne želi, a može imati vrlo negativne posledice.

Adolescent, emocionalno nestabilan se teško nosi sa negativnim, a nekada i veoma surovim komentarima i reakcijama koje dobija od spoljašnje sredine i internet zajednice. Neretko se takve reakcije članova internet zajednice, mogu svrtsati i u vršnjačko nasilje.

 

Mladi ljudi, koji su pod uticajem svih tih unutrašnjih i spoljašnjih faktora, često nisu u potpunosti svesni opasnosti i posledica koje neadekvatno korišćenje interneta može imati na njih. Najvažniju ulogu u sprečavanju toga imaju roditelji.

Veoma je važno da roditelji upute dete na te potencijalne opasnosti i neprilike koje mogu doživeti, ali i da imaju uvid u to na koji se način njihovo dete ponaša na internetu, koliko god je to moguće.

Dete svakako treba da ima svoju privatnost i intimu, ali roditelji moraju biti upoznati sa njegovim aktivnostima i da na adekvatan način edukuju dete po pitanju negativnih aspekata internet zajednice.

Roditelji su u današnje vreme često okupirani ličnim problemima i obavezama koje imaju, te se možda nekada ne posvećuju deci dovoljno i na pravi način, a time deca imaju mnogo više slobode.

Edukacije, podrška i usmeravanja mladih, kako od strane roditelja, tako i od strane škole, su neki od načina da se spreče ili bar umanje negativne posledice internet komunikacije.

Autor teksta je diplomirani psiholog Ivana Beličević. Ivana putem transakcione analize objašnjava veoma složenu relaciju između puberteta i socijalnih mreža.