INVAZIJA U VRANJU: Građane plaše OGROMNE ZMIJE, pogledajte kako izgleda HVATANJE SMUKA DUŽEG OD 2 METRA (VIDEO)

Zmija
Printscreen

Komunalna policija u Vranju je, zajedno sa udruženjem "Poskok" iz Vladičinog Hana, od početka aprila na poziv građana hvatala zmije koje su se smestile u bunar, kod ulaza u stambenu zgradu, motor zamrzivača, i gepek automobila, rekao je agenciji Beta načelnik vranjske Komunalne policije Ivica Tašković.

 

Najveći primerak zmije izvađen je sredinom maja, iz audija A6, kada je na poziv vlasnika automobila iz prostora između amortizera i prtljažnika izvađen smuk dužine 2,3 metra.

– Čovek iz Leskovca je stao na vranjskoj benzinskoj pumpi da natoči gorivo kada je radnik primetio ogromnu zmiju u prostoru ispod poklopca za gorivo, između amortizera i prtljažnika. Zvali su nas, izašli smo na lice mesta, ali nismo mogli da izvadimo zmiju, već smo auto morali da odvezemo u auto servis gde je skinut točak i deo plastike, da bi izvukli zmiju – kazao je Tašković.

On je naveo da je to najveći primerak zmije koji je vranjska komunalna policija u poslednje tri godine, koliko sarađuje sa udruženjem “Poskok” pronašla i izvukla na poziv građana, ali i da je reč o kapitalnom primerku stepskog smuka koji i inače dostiže maksimalnu dužinu do 2,2 do 2,3 metra.

– Imali smo pre pet, šest dana hvatanje zmije i kod stambene zgrade u donjem delu Vranja, nedaleko od glavne autobuske stanice. Građani su prijavili da su na stepeništu na ulazu u zgradu primetili smuka dugačkog skoro dva metra – rekao je Tašković i dodao da građani u Vranju primećuju i prijavljuju Komunalnoj policiji sve veće i veće primerke zmija.

Prema njegovim rečima, prošla godina je bila još alarmantnija po pitanju hvatanja zmija u naseljenim mestima u Vranju nego što je početak ove godine, budući da je samo u maju 2017.godine komunalna policija imala 26 intervencija hvatanja zmija na poziv građana.

– Ove godine je počelo ranije, prvu prijavu smo imali 10. aprila kada je u bunaru seoske kuće u mestu Panevlje bilo prijavljeno leglo zmija, ali smo do sada imali manje intevencija – ukupno šest, nego prošle godine, tako da nema pravila, ali primerci zbog kojih nas građani zovu su sve veći i veći – kazao je Tašković.

Tašković je rekao i da je Vranje jedini grad u Srbiji u kome se Komunalna policija bavi i hvatanjem zmija, na poziv gradjana, zahvaljujući sporazumu koji grad ima sa udruženjem “Poskok”.

– Stalno apelujemo na građane da kad primete zmiju odmah zovu, a da nju drže na oku tako da kada naša ekipa dodje zna gde da je traži. Bilo je i opasnih situacija da se u nekoj kući otkrije poskok, koji je najotrovnija zmija na Balkanu. Građani imaju poverenja u nas i zovu nas – rekao je Tašković.

Kako je naveo, komunalna policija u Vranju je počela da se bavi i uklanjanjem zmija zato što je to prepoznato kao veliki problem građana i kao jedna vrsta vanredne situacije.