Ipak ne štrajkuju svi: Advokati rade krišom

Državni sekretar Ministarstva pravde Biljana Pavlović pozvala je danas advokate na pregovore i prekid obustave rada, napominjući da ima advokata koji rade krišom, kao i onih koji žele da rade, ali ne žele da počnu prvi

– Mi ih pozivamo na pregovore i da počnu da rade da gradjani ne bi trpeli štetu. Oni rade krijući se, samo ne ulaze u sudnice – rekla je Pavlović.

Prema njenim rečima, veliki je problem to što mnogo advokata koji žele da rade, ne žele da počnu prvi i zato Ministarstvo pravde želi da nastavi pregovore.

– Želimo da pregovara neko ko u tim komorama odlučije i čija se reč sluša i ko će posle da ispoštuje ono što je na sastanku dogovoreno – navela je ona.

Pavlović je ukazala da su tokom proteklih mesec dana sa predstavnicima Ministarstva pravde pregovarali predsednici Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda.

– Oni se na razgovorima sa nama dogovore jedno, a posle toga kažu da je to njihovo lično mišljenje i da upravni odbori to ne podržavaju – rekla je državna sekretarka ukazujući da zbog toga do dogovora ne može da dođe.

Prema njenim rečima, advokati su u više navrata i proširili svoje zahteve i sada ima tih zahteva mnogo više nego što ih je bilo na početku.

– Da podsetim, na početku su tražili samo poreze. Naš ministar je taj zahtev smatrao opravdanim i odreagovao je tako što je animirao ministarstvo finansija i oformljena je radna grupa koja je počela da radi još pre štrajka – navela je Pavlović.

Potom je advokatura stavila zahtev za izmene Zakona o javnom beležništvu, za smenu ministra Selakovića da bi kasnije tražili izmenu još jednog seta zakona, ukazala je Pavlović.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đordjević rekao je da nema komentar na izjavu državnog sekretara.

„Nemam kometar na današnju izjavu Biljane Pavlović, jer me u tome sprečava nivo koji nacionalna institucija kakva je Advokatska komora Srbije, mora da održi.”

Danas se navršilo mesec dana kako je cela srpska advokatura obustavila rad, uz pojedinačne slučajeve advokata koji su odlučili da rade bilo po službenoj dužnosti, bilo kao izabrani branioci, ili punomoćnici svojih klijenata.

Beogradski advokati obustavili su rad nedelju dana ranije, 10 septembra.

U međuvremenu predstavnici advokature i Ministarstva pravde pregovarali su u više navrata, ali nisu postigli dogovor prihvatljiv za advokate.

Advokati su juče najavili da će u ponedeljak održati veliki protest ispred Vlade Srbije, zbog nemogućnosti pregovora za predstavnicima resornog ministarstva.loading...