ISPOVEST BIVŠE ZAPOSLENE: Jeziva tortura nad radnicima u fabrici u Vranju

Depresija
Foter / stofiska / photo on flickr

Bivša radnica vranjske fabrike GEOKS u italijanskom vlasništvu tvrdi da zaposleni trpe torturu, vređaju ih uz stalne pretnje otkazom.

 

Vranjanka Gordana Krstić (50), kao iskusan obućar, u novembru prošle godine počela je da radi u fabrici obuće Geoks, što se ubrzo pretvorilo u noćnu moru, pišu Novosti.

Gordana tvrdi da je ostala bez posla jer se borila za radnike i zato iznosi u javnost detalje o, kako kaže, pravoj psihičkoj torturi koju zaposleni proživljavaju svakodnevno, a o svemu ćute, jer su zarade od 24.000 do 35.000 dinara za mnoge pravo bogatstvo.

Kompanija sa takvim imenom je za mene izazov i bila sam puna elana. Malo mi je vremena trebalo da shvatim da je sve to „trulo“ i da se radnici ne poštuju i često tretiraju kao robovi, govori Gordana.

Kaže da ne žali za poslom, naprotiv, žali zbog toga što je doživela da se u svom gradu oseti kao građanin drugog reda. Ona je na početku kontrolisala kvalitet prozvoda, pratila je proizvodni proces i rad oko 300 ljudi u dvema sekcijama.

Radnici su u stalnom strahu. Mogu samo dva puta u toalet, ne smeju da se žale, ne smeju da pitaju, tu su da ćute i često trpe uvrede.

Nazivaju ih „lokalcima“, „ciganima“ i stalno prete otkazom, kaže Gordana i dodaje da kada bi primetili da neko više od dva puta ide do toaleta, šefica Ticijana Ćesoni je radnicima govorila da nose Pampers pelene i čak je demonstrirala kako se one stavljaju.

Gordana tvrdi da je često dolazila Hitna pomoć. U martu ove godine, posle rasprave zbog greške jedne radnice, svi su dobili gomilu uvreda i pogrdnih reči.

Gordana je izašla iz kompanije i uputila se u policiju. Posle toga je, kaže, odlazak na posao postao noćna mora, pa je prestala da radi. Kaže i da će pokušati da zakaže prijem kod premijera Vučića, jer smatra da treba da sazna istinu o tome kako se tretiraju radnici u Vranju.

Bilo je više pokušaja da se dobije odgovore od uprave GEOKS, ali tamo kažu da „nemaju komentar“. U policiji nisu želeli da nam kažu dokle se stiglo sa istragom u ovom slučaju. Kako saznaju Novosti, više od deset radnika Geoksa dosad je zatražilo pomoć policije.

RAS: Nije bilo žalbi radnika

GEOKS je 2012. odobrena subvencija u ukupnom iznosu od 11,25 miliona evra za investiciju od 15,8 miliona evra i zapošljavanje 1.250 radnika u Vranju. Dosad su povukli 8.437.500 evra.

Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije kontrolišu ugovorne obaveze investitora, transfer novca, opreme, izgradnju fabrike i zapošljavanje, a one se do sad ispunjavaju.

Do nas nisu stizale žalbe zaposlenih, ali ako postoje, treba da budu adresirane na nadležne inspekcije rada, kažu u Razvojnoj agenciji. Kažu da bi investitor mogao da ostane bez dela subvencije samo ako ne ispuni obaveze iz ugovora.loading...