Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je tražio od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZOUV) da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ Školstvo bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme "Sećaš li se lepi grome moj", koju peva Svetlana Ceca Ražnatović.

 

Šarčević je za dnevni list Danas rekao da je od ZUOV-a, u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio i da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari

List podseća da je radna sveska u kojoj je naveden ovaj stih u jednom zadatku kao primer popularne muzike odobrena još 2014. godine, kao i da je nedavno bez bilo kakve primedbe i drugo izdanje dobilo “zeleno svetlo” stručnjaka ZUOV-a.

Polemika o spornim stihovima pokrenuta je na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija tog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i popularne kulture.

A šta o celoj situaciji kaže sama Ceca možete pročitati OVDE!

 

Foto: Beta

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ Školstvo, koja je izdavač udžbenika, Olivera Đikanović izjavila je za Večernje novosti da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije reč o grešci, već su svesno izabrani baš ti stihovi.

– Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača – rekla je ona.

Ona je istakla da je malo licemerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

– Popularna kultura je bliska deci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, onda tu ne vidim problem. Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili – rekla je Đikanović za Večernje novosti.loading...