ISTORIČAR MILAN ST. PROTIĆ: Ova vlast nas ne vodi NIKUDA, a sa grba su nam NESTALI osnovni elementi SRPSTVA!

"Nekako je simptomatično da nam baš dvoglavi beli orao i kruna fale na grbu", primećuje Protić.

Dnevno.rs/Kolaž

Jedan od najpoznatijih srpskih istoričara, sa političkim iskustvom, Milan St. Protić govorio je za Blic o 5. oktobru, ali se osvrnuo i na današnju vlast, pa i na grb Srbije.

Na pitanje “u kom pravcu vlast danas vodi našu državu”, Protić je rekao da je “ne vodi nikuda”.

Dugo idemo bespućem jer ne znamo kuda bismo. Te priče, koje nisu karakteristične za aktuelnu vlast već i za prethodne vlasti, prema kojima Srbija može i na Istok i na Zapad, i sa Rusijom i sa Kinom i sa Evropom i sa Amerikom su u najmanju ruku iluzija. I to što se u zemlji održava ta dvostrukost poretka, gde jedan deo ljudi građanstva još živi u Titovom socijalizmu, a drugi deo u vremenu primarne akumulacije kapitala, pokazuje koliko je ova zemlja nedosledna u viziji svoje sadašnjosti i budućnosti. Čitav niz nejasnoća opterećuje ovu zemlju, uključujući i pitanje identiteta. Šta smo mi, šta je ova Srbija? Da li je ona poslednji ostatak ostataka Titove Jugoslavije ili je ona jedina otadžbina koju smo mi kao Srbi ikada imali? Prošle godine je trebalo da obeležimo 800 godina države pa nismo jer nam se ne sviđa što je ta kruna došla sa Zapada umesto sa Istoka. Dakle, ni na jedno ključno pitanje iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti mi ili ne umemo ili ne želimo da nađemo odgovor – rekao je Milan St. Protić.

Da li znate tradiciju? Evo šta znače ČETIRI OCILA NA GRBU SRBIJE

Istoričar je podsetio da se zaslugom Vojislava Koštunice obnovio grb Kraljevin Srbije, zajedno sa himnom i zastavom. Međutim, kako kaže, “kroz pukotine nesavršenog i napuklog dekadentnog sistema pojavio se grb koji ne postoji u Zakonu o grbu”.

Naime, grb Srbije ima štit, krst i ocila – nose ga pripadnici Vojske Srbije na levom rukavu, a nalazi se i na registrrskim tablicama.

To, u najmanju ruku, otvara pitanje ko, na osnovu čega i sa kakvim motivima forsira nešto što nije predviđeno zakonom i sa čega su izbrisani oni osnovni istorijski elementi srpskih znamenja, a to su dvoglavi beli orao i kruna. Nekako je simptomatično da nam baš to fali na grbu – kaže Protić.

ORAO UOPŠTE NIJE BIO BEO! Ovako je izgledao NAJSTARIJI GRB SRBIJE i koristio se još TOKOM 12. VEKA (FOTO)

Meni se čini da su u pitanju ideološki razlozi i da još ima mnogo onih kojima taj beli orao smeta isto onako kako im smeta kruna iako je ona simbol suverenosti a ne monarhije. Monarhija je posledica suverenosti, a ne obratno. U krajnjoj liniji i grb koji nosi naša fudbalska reprezentacija je čudan, kao što je čudno to što se naši reprezentativci zovu “orlovima”. Zašto se naši reprezentativci ne zovu „beli orlovi“? Zato što to aludira na vreme od pre Drugog svetskog rata. Mi smo jedini narod na kugli koji ima dvoglavog belog orla u svom grbu i taj grb je u osnovi obrenovićevski a ne karađorđevićevski i Karađorđevići su ga s mukom prihvatili. Ali nama to danas ništa ne znači. Da dam još jedan primer. Sećamo se, 1997. godine smo stavili dvoglavog orla na zgradu Starog dvora, ali na zgradi predsedništva, to jest Starom dvoru, takođe je skinuta petokraka, ali dvoglavog orla nema. I tu je nekada bio orao, bila je i inicijativa da se vrati, ali to nije urađeno do dana današnjeg. I na vrhu sedišta predsednika Srbije nema nikakvog simbola, pa i to govori o tome u kakvoj državi živimo – rekao je Protić.

TAJNA GRBA SRBIJE: Videli ste ga bezbroj puta, a nikada niste primetili na njemu OVU NELOGIČNOST

Ostatak intervjua možete pročitati na sajtu Blica.