ISTORIJSKI DAN KOJI JE PRETHODIO REVOLUCIJI: Godišnjica predsedničkih izbora koji su izazvali 5. oktobar

Bivši predsednik SRJ nije prihvatio rezultate izbora 2000. godine, čime je izazvao postizbornu krizu.

Peti oktobar
Printscreen/Youtube

Nekadašnji lideri Demokratske opozicije Srbije (DOS) povodom 18. godišnjice održavanja predsedničkih izbora kojima je okončan period vladavine Slobodana Miloševića, ocenjuju da je 24. septembar 2000. bio istorijski dan, ali da je loše što obećanja iz tog perioda nisu ispunjena.

Dnevni list Blic podseća da je danas godišnjica izbora koji su prethodili masovnim protestima 5. oktobra, i da lideri nekadašnjeg DOS-a “žale što za njim nije usledio 6. oktobar”.

Jedan od lidera tadašnjeg DOS-a Dragoljub Mićunović rekao je za “Blic” da oni koji žele da ospore 5. oktobar kažu da je to bio puč, a da se zaboravlja da su pre toga održani izbori koje je Milošević izgubio, ali je nakon toga “pokrao rezultate”.

Ta nepravda naterala je da silnim ratovima osiromašen, uništen i poražen narod da izadje na ulice i protestuje. Izašle su stotine hiljada i do promene vlasti je došlo na demokratski način, bez ijedne žrtve – rekao je Mićunović

On je rekao da do održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji i Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) odmah nakon 5. oktobra nije došlo zato što ih nije podržao tadašnji predsednik Crne Gore Milo Djukanović.

Predsednik Nove stranke i jedan od tadašnjih lidera DOS-a je podelio period nakon 24. septembra u tri faze.

U prvoj fazi vlada (tadašnjeg premijera Zorana) Djindjića sprovodila je politiku u skladu sa petooktobarskim vrednostima… 2003. godine je počela politika usporavanja, koketiranja sa predstavnicima bivše vlasti, istorijskog pomirenja sa Socijalističkom partijom Srbije, da bismo 2012. godine imali povratak devedestih – rekao je Živković.

Bivši predsednik SRJ nije prihvatio rezultate izbora 2000. godine, čime je izazvao postizbornu krizu.

Izborna komisija je tri dana nakon završetka glasanja saopštila da je kandidat DOS-a Vojislav Koštunica osvojio 48,22 odsto glasova i da se organizuje drugi krug izbora.

Ustavni sud je poništio izbore. DOS je organizovao svakodnevne proteste i dao Miloševiću rok do 5. oktobra da prizna rezultate, što on nije učinio. Tog dana su organizovane masovne demonstracije i zauzimanje savezne skupštine, zgrade RTS-a, dnevnog lista Politike, “Studija B”. Milošević je 5. oktobra uveče priznao poraz.loading...