Ivan Ivanović optužen zbog sastavljanja liste ‘srbomrzaca’

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal podnelo je optužni predlog protiv Ivana Ivanovića jer je na sajtu SNP „Naši" objavio spisak „30 najvećih srbomrzaca".

Tužilaštvo je podnelo optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Ivanovića zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, jer je sačinio i 28. marta na internet-portalu sajta te organizacije objavio sporni spisak, rekao je danas Tanjugu tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.

Tokom istrage Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saslušalo je brojne ličnosti pomenute na Ivanovićevom spisku.

O svojoj ugroženosti zbog postojanja ovog spiska, pored ostalih, su svedočili glumica Mirjana Karanović, njen kolega Nikola Đuričko, reditelj Gorčin Stojanović, bivši savetnik predsednika republike Nebojša Krstić, Srbijanka Turajlić, pokojni Mirko Đorđević i drugi…

Ivanović je bio uhapšen 7. aprila, ali je nakon dva dana pušten iz pritvora pošto je usvojena žalba njegovog advokata na rešenje o određivanju pritvora.

Ivan Ivanović, „Naši”

Istog dana uhapšen je i portparol posebnih jedinica policije Radomir Počuča zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, zbog objavljivanja izjave na svom Fejsbuku „Radomir Bata Počuča” u vezi sa skupom Udruženja građana „Žena u crnom”, ali je i on nakon dva dana pušten da se brani sa slobode.

Protiv njega je optužni predlog podignut 14. aprila , a za 20. jun je zakazan početak suđenja.

Portparol PTJ je preko svog profila na Fejsbuku 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da „ne troše pesnice između sebe”, već da se udruže i da pretuku „Žene u crnom” koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Na objavljivanje ovog spiska reagovale su brojne javne ličnosti i organizacije: poverenica Nevena Petrušić, B92, NUNS, brojne NVO, LDP, LSV, DS, SNS, pokret Saše Radulovića osuđujući objavljivanje spiska ljudi označenih kao „srbomrsci”.

– Zbog sličnih spiskova podneli smo krivičnu prijavu protiv ove organizacije. Jednom smo već dopunjavali tu krivičnu prijavu i to ćemo uraditi i sada, posle ovog najnovijeg spiska. Ovim putem apelujemo na sve nadležne državne organe da najzad ozbiljno shvate pretnje i jasno naprave razliku između slobode izražavanja, na jednoj, i govora mržnje i poziva na linč, na drugoj strani – naveo je tada Veran Matić, glavni i odgovorni urednik B92.