Ivica Dačić pravi konačnu ‘čistku’ SPS-a: Ovi članovi se neće izvući

Lider socijalista odlučio se na ovaj korak jer više ne želi da toleriše javne ispade svojih najbližih saradnika i to im je saopštio u četiri oka.

Milutin Mrkonjić i Branko Ružić neće „preživeti” čistku u SPS-u, koju je lider stranke najavio do kraja godine, saznaje „Alo!”. Na kongresu SPS-a, planiranom za 14. decembar, Ivica Dačić biće jedini kandidat za predsednika partije, dok je Aleksandar Antić već viđen za njegovog zamenika umesto Žarka Obradovića,
Izvor “Alo” kaže da se lider socijalista odlučio na ovaj korak jer više ne želi da toleriše javne ispade svojih najbližih saradnika i da im je to saopštio u četiri oka:
– Uz to, on je nezadovoljan i njihovim angažmanom u stranci, kao i angažmanom još nekoliko visokih funkcionera SPS-a.

Neki od njih su se previše opustili otkada nisu ministri. To se prvenstveno odnosi na Slavicu Đukić Dejanović i Žarka Obradovića, koji bi trebalo da budu mnogo angažovaniji nego što jesu – objašnjava naš sagovornik.
Prema Statutu SPS-a na kongresu se biraju predsednik i članovi GO, potpredsednici se biraju na predlog predsednika ili najmanje 10 odsto članova GO, dok zamenika predsednika i predsednika IO bira predsednik lično.

– Sednica GO na temu pripreme kongresa trebalo bi da se održi idućeg vikenda. Dačić je pre nekoliko dana na sastanku Predsedništva rekao da misli kako neće imati protivkandidata za predsedničku funkciju, ali da očekuje više zainteresovanih kandidata za potpredsednike. On ne krije da bi voleo da Aleksandra Antića vidi kao novog potpredsednika, ali i svog zamenika umesto Obradovića – završava izvor „Alo!”.

Aktuelni ministar spoljnih poslova potvrdio je za „Alo!” da će se kandidovati za predsednika.
– Ako me članstvo bude htelo, ja ću se kandidovati! Inače, partija mora da se reformiše i u sklopu tih reformi sigurno neće biti mesta za neke moje saradnike koji nisu dobro radili ili su nanosili štetu stranci – kazao je lider SPS-a.

Saša Antić juče nije želeo da direktno komentariše naša saznanja i poručio je da veruje da će kongres SPS-a biti u funkciji jačanja partije.
– Očekujem da ćemo se okupiti oko ideje kako da postanemo moderna socijal-demokratska partija. Sigurno je da Dačić ima bezrezervnu podršku, a sve ostalo je još otvoreno – poručio je Antić.
Juče je “Alo” pokušao da dobije komentar Branka Ružića, ali je njegov mobilni telefon sve vreme bio isključen.
– On je već nekolko dana u Grčkoj na odmoru. Sigurno je da nema nameru da ide na crtu Dačiću, ali je moguće da će se kandidovati za potpredsednika stranke – tvrdi izvor blizak aktuelnom Predsedniku izvršnog odbora stranke.
Ružić se nedavno našao na udaru nakon kritike smene načelnika policije. Pre toga, još dok je bio ministar u prošlom sazivu Vlade, rekao je da veruje u nevinost predsednika FK Partizan i vlasnika Veterinarskog zavoda Dragana Đurića, što je tada naišlo na oštru reakciju sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Novica Tončev jedan je od retkih funkcionera SPS-a koji priznaje da razmišlja o potpredsedničkoj kandidaturi:
– U SPS sam ušao zbog Dačića, i verujem da će on biti jedini kandidat za funkciju predsednika. Ako se dogodi da bude više kandidata za potpredsednike, ozbiljno razmišljam da se i sam kandidujem – iskren je novopečeni poslanik Tončev.