Izložba grafika Henrija Mura u srpskoj Atini

Izložba "Henri Mur, grafičar" biće otvorena u petak, 7. novembra u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, a pored 80 grafika biće izloženo i šest skulptura tog umetnika, najavili su organizatori.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, na izložbi koja će u Novom Sadu gostovati do kraja novembra, biće predstavljene grafike nastale od 1934. do 1984. godine i skulpture koje je umetnik izradio od 1934. do 1977. godine.

Direktorka Muzeja Vojvodine Agnes Ozer izrazila je nadu da che izložba izazvati pažnju savremenika stvaralaštva Henrija Mura, ali i mladih koji se tek upoznaju sa pojmom moderne umetnosti u 20. veku, čiji je predstavnik bio Henri Mur.

Na izložbi će biti predstavljen deo kolekcije Britanskog saveta “Muzej bez zidova”, za koju je Henri Mur 1984. poklonio ukupno 200 radova, a taj izbor u Narodnom muzeju u Beogradu bio je prikazan od 10. septembra do 31. oktobra.

Vajar, crtač i grafičar Henri Mur (1898-1986), ostao je upamćen kao najznačajniji britanski umetnik 20. veka. Njegovi radovi na papiru bave se prirodnim formama, različitim aspektima poimanja ljudske figure, studijama životinja, skulpotralnih predstava u pejzažima i arhitekturi.