IZVRŠITELJI SVE BAHATIJI: ‘Već mesecima mi je blokiran račun, a nikada mi nisu poslali ni opomenu ni kaznu’!

Izvršitelji uprkos protestima građana i stručne javnosti, i dalje bezobzirno haraju Srbijom, bez upozorenja blokiraju ljudima račune i ulaze im u domove. Pritužbe na njihov raćun se nižu, ali oni i dalje neometano vrše svoj rad. Ostaje da se vidi dokle.

Bahati izvršitelji koji bez prethodnog obaveštavanja građanima stavljaju administrativne zabrane na plate i penzije sve su češće, s pravom, tema medija.

Takav slučaj zatekao je i našu čitateljku iz Niša (ime poznato redakciji), čiji je suprug iskusio blokadu računa zbog kazne za parking! 

 

Foto: Privatna arhiva

– Sve je počelo 15. novembra prošle godine, kada je  mom suprugu blokiran račun sa platom, i to na iznos od 45.000 dinara plus kamata i to u tri meseče rate. Nismo dobili nikakvo obaveštenje o blokadi, niti o kazni. Poslednju ratu isplatili smo u januaru ove godine. Međutim, 11. marta nam je stigao drugi dokument o novoj naplati, takođe bez prethodnog upozorenja o kazni, tako da smo ostali uskraćeni za mogućnost da platimo kaznu u zakonskom roku od osam dana – ogorčena je naša čitateljka.

 

Druga kazna im je, kako nam je objasnila čitateljka, stigla od drugog izvršitelja, dok još nisu uspeli da sebi razjasne ni poreklo prve. Računicom su došli do toga da je prva blokada računa nastala zbog tri kazne, dok je druga posledica jedne neplaćene kazne za nepropisno parkiranje.

 

– Uglavnom smo vodili računa prilikom parkiranja. Međutim, gotovo da nikad nismo ni zatekli kaznu na automobilu, možda dva puta u poslednje dve godine – napominje naša čitateljka kojoj je od prekjuče ponovo blokiran račun bez ikakvog upozorenja.

 

– Blokada plate na iznos od 48. 000 dinara nas je šokirala. Bezumlje ovog režima je u tome sto je dopuštena ovako rigorozna naplata kazni.  U Nišu parking košta 37 dinara, a kazna je 14.600! Ne bih se bunila protiv bilo koje kazne da nije 400 puta veća od osnove! Verovatno imaju fotografije našeg vozila, ali mi ih nismo videli. Možda su ostavili opomenu, ali je mi nismo našli. Od sva četiri prekršaja o kojima je reč, mi smo našli samo jednu opomenu ispod brisača – zaključuje ogorčena Nišlijka.

Podsetimo, o bahatosti izvršitelja govorili su i zaštitnik građana Saša Janković, kao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. Obojica su govorili da nema efikasne kontrole rada izvršitelja.

Radnje koje preduzimaju privatni izvršitelji, iako ne moraju da povređuju, duboko pogađaju pravo izvršnog dužnika na poštovanje privatnog i porodičnog života – rekao je svojevremeno za medije Saša Janković.

Međutim, i pored reagovanja naroda, ali i stručne javnosti, izvršitelji i dalje bezobzirno zaposedaju ljudima račune bez ikakvog prethodnog upozorenja.

Ostaje pitanje da li će i kada neko reagovati?