Kad porastem biću…

Nije samo Aleksandar Vulin taj koji brani druge od nečastivih. I njegova stranka, Pokret socijalista (PS) ima slične odbrambene zadatke. Njen prioritet je odbraniti lik i (o)delo svog predsednika. U jednom od retkih javnih oglašavanja te stranke, u saopštenju koje je objavila, navodi se da Vulina napadaju zbog toga što je on hrabar dečko. Naravno, hrabre napadaju samo kukavice. To ne piše u saopštenju, ali se čita između redova. Podrazumeva se.

U te „kukavice” Vulinova stranka uvrstila je Novu stranku i njenog predsednika Zorana Živkovića navodeći „da je očekivano da će ta stranka kojom kao i dronovima neko upravlja u srpskom Parlamentu optužiti ministra Vulina koji jedini sme javno da kaže ono što svi znaju – a to je da SAD kontrolišu Tribunal i da ne oklevaju u pokušajima da sestabilizuju zemlju kada nisu zadovoljni onima koji zemlju vode”. Jedini sme? Ovim se stranačkim stavom ozbiljno konkuriše neprikosnovenoj imenici, preti joj da postane zamenica.

Čekajte, je l’ to sada stav stranke, to o nastojanjima Sjedinjenih Američkih Država da destabilizuju Srbiju – a povod za takvo politiko velikoumlje bilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu – ili je samo Vulinov stav za koji je sam rekao da je njegov i ličan? Dakle, nije njegov, nije ličan, stranački je i zvaničan. Vulinovoj izjavi o Šešeljevom dolasku u zemlju, nasmejali su se mnogi, od građana koji od bakaluka mogu da kupe samo hleb i (možda) mleko, do najviših predstavnika vlasti. Ove druge, inače, ne viđamo često kako se smeju.

U saopštenju se još navodi da su „napadi počeli baš posle hrabrih izjava predsednika Pokreta socijalista i ministra u vladi Srbije i trajaće dokle god Aleksandar Vulin ima hrabrosti da govori istinu i pokreće teme koje niko drugi nije i neće”. I za takvo „nedelo” saopštenjem se optužuje Nova stranka koja sa svoja jedina dva poslanika (Zoran Živković i Vladimir Pavićević) predstavlja onu šačicu opozicije koja, osim hrabrog Vulina, ume i sme da kaže sve o svemu što smatra lošim. U ovo poslednje ubrojali su i predsednika PS-a.

Evo šta peče Vulinovu stranku koja je zbog toga pala u napast da joj neko ugrožava Če Gevaru: u Novoj stranci su kritikovali Vulinov rad navodeći „da je Ministartsvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja podelilo 1,8 miliona evra organizacijama socijalne zaštite koje ne ispunjavaju kriterijume konkursa”. Usput, zatražena je i njegova ostavka. Na funkciju Če Gevare.

Odbrana Vulinove hrabrosti svojim saopštenjem, tvrdnje Nove stranke ne negira decedirano, ali se bavi enologijom, somalijerstvom i grožđebalom a sve s namerom da pomene Živkovića u kontekstu bivšeg vlasnika vinograda i proizvođača vina kojih se odavno otarasio. Inače, vino je dobro, ne udara u glavu i preporučuje se čaša, dve, obavezno pre nego što se sroče odbrambena saopštenja. Da tumačenje takvih čitalac ne bi morao da sriče.

Vulinova hrabrost je nadaleko poznata. Hrabro plovi čamcem nabujalim rekama koje potapaju srpske gradove (videti u enciklopedijama pod: Obrenovac, Sava, spasavanje, plivanje, ronjenje…), podrazumeva se, u kostimu prikladnom za poplave kataklizmičnih razmera. Hrabro dođe u isti taj Obrenovac kad se ovaj osuši k’o barut i ubacuje stolice u kamion; ne preza da se, na sopstveni rizik, lati kose, oštre kao žilet, i – po cenu da se poseče do krvi – pokosi nabujalu ambroziju na obodu velikog grada. Potom hrabro uzme ono hladno oružje, vila se zove, opet po cenu da se izbode, i pokošenu livadu vilom oslobodi biljke, opasne po alergične.

O njegovoj hrabrosti mogle bi da se ispredaju priče, čitava predanja. Dodajmo tome i hrabro nadiranje po šahovskoj tabli s čije druge strane sedi predsednik vlade Aleksandar Vučić. Napad na predsednikovu konjicu, kralja i kraljicu, malo li je? I sve to pred očima javnosti i putnika u autobusu za Niš. Moglo bi i njegovoj hrabrosti još, ali bilo bi dosadno. Nije utvrđeno šta je od ovo dvoje više puta uradio: bio hrabar ili se kostimirao. Prestao sam da brojim u šta se sve kamuflirao. Poslednji put, čini mi se, bio je u plavom kombinezonu i borosanama. Šta je sledeće? Neće valjda u dron da se premetne?