KADA SE LETOVANJE PRETVORI U PAKAO: Nestašica vode u Grčkoj stavila masovne krađe u drugi plan

Slavina
Pixabay.com

Lukavstvo lopova koji koriste sredstva za omamljivanje kako bi noću pljačkali srpske turiste kulminiralo je ove godine. Međutim, pored krađa u grčkim letovalištima koje su sve češće, naši turisti se sada suočavaju i sa smanjenim ili potpunim prekidom vodosnabdevanja u poslepodnevnim i večernjim satima, upozoravaju iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

 

Najgora situacija je, kako kažu, u Sartiju (Sitonija) i na celoj Kasandri, na Halkidikiju, inače najpopularnijoj destinaciji naših turista.

Ili je smanjen pritisak ili voda nestaje i po nekoliko sati u letovalištima i to u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima kada se svi vrate sa plaže i koriste kupatilo. Sve je počelo od Sitonije, ali sada se isto dešava i u Polihronu, Pefkohoriju, Haniotiju i Kalitei, pa čak po novim informacijama, i u Nei Poriju. Nikada nije bilo ovako drastično, te smo stalno u kontaktu sa grčkom turističkom organizacijom i konzulatom i trebalo bi da budu obezbeđene cisterne – rekao je na današnoj konferenciji za novinare Vladimir Vlaho, član Upravnog odbora JUTA.

On je objasnio da je kriza sa vodosnabdevanjem nastala zbog lošeg vremena preko zime i velikih hladnoća.

Objašnjenja koja mi dobijamo sa svih strana su identična. To je posledica velikih minusa tokom zimskog perioda, te su mnoge pumpe, cevi i instalacije pod vodom popustile i popucale, a nije bilo moguće ranije znati dok nije pojačan pritisak vode da bi sva mesta bila snabdevena. Dakle, nije se moglo proceniti dok potrošnja vode nije povećana, ali se nadamo da će sve biti rešeno kroz nedelju dana. Obično oko 15. avgusta se završava sezona za Grke i oni odlaze iz svojih vikendica i kuća, te će se taj problem drastično smanjiti – kazao je Vlaho.

 

Ne radi se samo o krađi pasoša ili ličnih dokumenata, već je problem krađe u celoj Grčkoj daleko kompleksniji i kulminirao je ove godine. Lopovi ulaze u apartmane kada turisti ostave otvorena vrata ili noću dok spavaju i tada koriste sredstva za omamljivanje. Takođe, prvi put u tako velikom broju dešavaju se i obijanja automobila na plažama. Obijanja su najčešća na Halkidikiju i Krfu i veoma vešto izvedena što ukazuje da su i lopovi pronašli novi sistem i da se međusobno dogovaraju – rekao je Vlaho.

On je apelovao na sve turiste da svoje lične stvari drže u sefovima ili da ponesu sa sobom na plažu jer su “bezbednije ispod suncobrana nego u hotelskoj sobi“.