KOJI RODITELJ MOŽE DA SE ODREKNE DETETA? Dečaka u novosadskoj bolnici NIKO NE OBILAZI

Bolnica
Pixabay.com/Ilustracija

Dečak M. K. (4), koji je teško bolestan od više bolesti od rođenja, već 13 meseci leži u novosadskoj Dečjoj bolnici, a njegovi roditelji nisu se pojavili od kada je dovezen na lečenje, niti ga iko posećuje.

 

Foto: Pixabay.com/Ilustracija 

Ležala sam sa ćerkom letos u bolnici i videvši situaciju u kojoj je mališan, kupila sam mu odeću i hranu. Kad smo izašle iz bolnice, nastavila sam da mu donosim hranu, ali nam je nakon nekog vremena zabranjeno da dolazimo pošto nismo u srodstvu – priča za Blic majka koja je želela da ostane anonimna.

 
Ona dodaje da se niko od porodice nije interesovao za ovog mališana, a to za Blic nezvanično potvrđuju i zaposleni u bolnici.

Da li je baka Slavka najstarija prodavačica u Srbiji? U 96. GODINI SVAKOG JUTRA SE MRZNE NA PIJACI

Novosađanka, koja trenuntno radi u Francuskoj, a koja je takođe želela da ostane anonimna jer joj se dete leči u Dečjoj bolnici, kaže da je ona čak želela da usvoji ostavljenog mališana.

– Vrlo često smo ga obilazili dok sam bila u Srbiji. Ja sam čak predložila da mu postanem hraniteljka, ali mi je socijalna radnica u bolnici rekla da mu treba specijalizovani hranitelj i da ja nemam dovoljno dobre uslove – dodaje ona.

Kaže da su se i ona i njena ćerkica razbolele za ostavljenim dečakom.

– Mnogo smo ga zavolele. Molili smo da nas puste da dolazimo makar vikendom, ali nam nisu dali. Zbog svih pritisaka morala sam da odustanem od te borbe – dodaje ona.

Umesto dečakovih roditelja, kaže da je ona bila tu kada je imao teške operacije, kupala ga je i presvlačila.

ODLUKA KOJA JE RAZBESNELA RODITELJE: Deci u Srbiji zabranjeno da nose hranu u školu?

Direktor Dečje bolnice dr Slobodan Grebelinger kaže za Blic da se dešava da roditelji ostave decu i ne vrate se.

Zbog takvih slučajeva zovemo socijalne radnike, ali naš posao je samo lečenje dece, a oni se brinu o ostalom. Postoje roditelji koji imaju više dece, pa ne dolaze često u posete – kaže dr Grebelinger i dodaje da zbog zaštite prava pacijenata ne može da komentariše konkretne slučajeve ostavljene dece.

Iz Centra za socijalni nisu odgovorili na pitanja Blica u vezi sa dečakom ostavljenim u Dečjoj bolnici. Iz Centra nisu odgovorili ni koji su dalji koraci koji će biti preduzeti, kao i da li je dete zbog nebrige formalno oduzeto od roditelja.