Kakva čestitka: U novoj godini nove i cene vrtića!

Ministarstvo daje spisak merila koji ulaze u cenu, a iznose određuje lokalna samouprava tako da učešće roditelja može biti maksimalno 20 odsto od ekonomske cene, dok ostatak troškova snose lokalne samouprave.

Pravilnik o merilima za utvrđivanje cena usluga u vrtićima biće donet do kraja ove godine i  on će se primenjivati od 1. januara 2015, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete Srbije.

Do tada bi lokalne samouprave u Srbiji trebalo da prilagode cene ne samo novom pravilniku, već i Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji propisuje da je udeo u ekonomskoj ceni vrtića koji plaća roditelj maksimalno 20 odsto.

Problem sa cenama vrtića u pojedinim lokalnim samoupravama u Srbiji proističe upravo iz toga što, kako navode u ministarstvu, nije poštovana ova odredba, već je udeo u ceni koju plaćaju roditelji viši od 20 odsto.

Ovim pravilnikom neće biti propisana ekonomska cena, već, kako su precizirali u ministarstvu, merila za njeno izračunavanje – plate zaposlenih, troškovi grejanja, ishrane dece, koja će se primenjivati na sve lokalne samouprave u Srbiji.

Ministarstvo daje spisak merila koji ulaze u cenu, a iznose određuje lokalna samouprava tako da učešće roditelja može biti maksimalno 20 odsto od ekonomske cene, dok ostatak troškova snose lokalne samouprave.

Lokalne samouprave imaju pravo da regresiraju boravak dece u vrtićima i nekim socijalnim kategorijama omoguće niže cene – na primer roditeljima sa dvoje i više dece, samohranim roditeljima, roditeljima dece sa posebnim potrebama, ali to se uređuje drugim pravilnikom, koji donosi svaka opština ili grad pojedinačno.

U Srbiji je u pojedinim lokalnim samoupravama vrtić besplatan, u nekim se ova odredba zakona o učešću roditelja od 20 odsto poštovala, a u pojedinim gradovima među kojima je Beograd najviša cena vrtića iznosi 9.700 dinara, što je učešće roditelja od 72 odsto.

Gradska sekretarka za obrazovanje Snežana Đurić rekla je agenciji Beta da nakon usvajanja Pravilnika, grad Beograd u roku od tri dana može da donese rešenje o ceni vrtića.

Kako je precizirala, ekonomska cena vrtića u Beogradu biće najverovatnije između 28.000 i 29.000 dinara, a roditelji će plaćati 5.600 odnosno 5.700 dinara.

“Očekujemo usvajanje Pravilnika i Grad u roku od nekoliko dana može da donese svoju odluku”, istakla je ona, i izrazila uverenje da bi roditelji već u februaru mogli da dobiju uplatnice sa novim cenama.

Kako je dodala, i dalje će najugroženije kategorije stanovništva imati beneficije koje im po zakonu pripadaju.