Kejptaun: Srpski matematičari osvojili šest medalja na olimpijadi

Šestočlana ekipa mladih marematičara iz Srbije doputovala je danas u Beograd ovenčana sa šest medalja osvojenih na 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Kejptaunu.

Na takmičenju u Južnoj Africi učestvovalo je 560 đaka iz 101 zemlje sa svih kontinenata. Prema broju učesnika, 55. Međunarodna matematička olimpijada bila je najmasovnija do sada. Đaci beogradske Matematičke gimnazije i niške Gimnazije „Svetozar Marković” vratili su se s jednom zlatnom, tri srebrne i dva bronzane medalje. Na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” dočekali su ih roditelji i nekoliko novinarskih ekipa, bez euforije i gužve koja prati dočeke sportista kada se vraćaju sa medaljama. Maturant Gimnazije „Svetozar Marković” iz Niša Žarko Ranđelović osvojio je zlatnu medalju, a njegova školska drugarica Anđela Šarković srebrno odličje.

Sa medaljama su se vratili i đaci beogradske Matematičke gimnazije: Dušan Drobnjak i Luka Vukelić sa osvojenim srebrnim odličjima, dok su Ivan Tanasijević i Maksim Stokić osvajači bronzanih medalja. Svo šestoro su, s razlogom, zadovoljni uspehom i ponosni, a u glas potvrđuju da su se u Južnoj Africi lepo proveli i najviše družili sa onima koji, kako u šali kažu, „govore srpski”, a inače su iz Makedonije, Hrvatske ili Bosne. Svi planiraju da se dalje školuju i usavršavaju, a od uslova koji im za to budu omogućeni zavisi da li će to činiti u Srbiji ili u inostranstvu. Većini ovo nije prvo veliko takmičenje i već su osvajali medalje. Neki će, poput Ranđelovića i Tanasijevića, nastaviti školovanje u Velikoj Britaniji na Univerzitetu Kembridž. To im je omogućeno zahvaljujući podršci kompanije Naftna industrija Srbije (NIS).

– Nemam pojma šta ću da radim kasnije, mislim da je prerano. Zanima me programiranje, pa ću se možda za to opredeliti. Srbija ili inostranstvo – to zavisi od toga kakva će Srbija biti kada ja završim školovanje. Voleo bih da ostanem u ovoj zemlji, ali ako ne bude uslova, šta je tu je –  kazao je Ranđelović. Ivan Tanasijević, pored matematike, ima sklonosti i ka fizici i astronomiji, pa je i na takmičenjima iz ovih disciplina osvajao
brojne nagrade. Bronzana medalja iz Kejptauna mu je, kako kaže, lična satisfakcija.

– Planiram da školovanje nastavim na Univerzitetu Kembridž i ako sve bude u redu, trebalo bi od oktobra tamo da nastavim studije. Dobio sam stipendiju i za to vezujem svoje dalje planove –  rekao je on. Maksim Stokić vratio se s bronzanom medaljom, ali, kako kaže, da nije bilo jednog peha odličje bi bilo srebrno.

– Pogrešno sam pročitao jedan zadatak, zato sam slabije prošao. Prošle godine sam osvojio srebro, žao mi je što i ove godine nije bilo tako, jer sam mogao –  kazao je Maksim, budući student Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, koji je, takođe,
stipendista kompanije NIS. Vođa ekipe i stručna podrška mladim matematičarima bio je Dušan Đukić, predavač na Mašinskom fakultetu i član Društva matematičrara Srbije. On je ukazao i na finansijske probleme koji svake godine prate odlazak na Međunarodnu matematičku olimpijadu.

– Društvo matematičara Srbije svake godine ima problem s pokrivanjem troškova, ove olimpjade nas koštaju mnogo. Ove godine, kao i prošle, NIS nam je pomogao i ja im se zbog toga zahvaljujem –  kazao je Đukić.

Menadžer saradnje sa univerzitetima u kompaniji NIS Snežana Lakićević najavila je da će ta kompanija nastaviti da stipendira talentovane đake i studente i pružati im priliku za zapošljavanje.

– Prednost će imati oni koji se školuju za profile potrebne našoj kompaniji –  kazala je Snežana Lakićević i istakla da bi i druge uspešne kompanije u Srbiji trebalo da prate primer NIS-a.