Ko će sada da nas leči: I zdravstveni radnici započinju protest!

Sva četiri reprezentativna sindikata zdravstva, koja okupljaju oko 80 odsto zaposlenih u toj oblasti, najavili su da će od sutra svake srede u novembru organizovati celodnevni štrajk, jer im je novim merama štednje plata smanjena 10 odsto.

Sindikati će razgovarati sa radnom grupom Ministarstva zdravlja o potpisivanju novog kolektivnog ugovora. Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić rekao je da “to neće dovesti do otkazivanja štrajka”.

Kako je Savić rekao ukoliko pregovori krenu “zadovoljavajućim” tokom, zdravstveni radnici su spremni da zamrznu proteste. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić rekao je da će tokom štrajka lekari pridržavati minimuma procesa rada.

– To znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka moraće da čeka sutradan – rekao je Cvetić.