KO JE ODGOVORAN za širenje zaraze?! “Estradne zvezde tvrdile da su VAKCINE ŠTETNE – roditelji ih poslušali”

vakcina
Pixabay.com

Grupa lekara i roditelja iz više gradova Srbije podnela je prvu krivičnu prijavu protiv pojedinaca zbog angažovanja u kampanji nevakcinisanja dece. Plan je da se proveri i odgovornost poznatih ličnosti koje su svoje stavove o nevakcinisanju iznosili na društvenim mrežama. Pretpostavlja se da ih je veliki broj roditelja poslušao. Poslednjih dana, međutim, sa širenjem zaraze, sve je više onih koji se ipak opredeljuju da dete zaštite vakcinom.

 

Masovno se otvaraju restorani u kojima se služi hrana bez glutena ili u kojima mogu da se jedu hrono proizvodi. Mnogi su postali netolerantni na laktozu, ili vegani. Neki nisu hteli da vakcinišu decu, jer pojedine estradne zvezde tvrde da su vakcine štetne.

Želja da budu na naslovnim stranama, trka za senzacionalističkim naslovima i većim tiražom, imitiranje onoga što je na televiziji, sve to neretko ima posledice nemerljivih razmera, piše RTS.

Medijska ličnost kojoj je stalo do popularnosti živi od toga da se pojavi u medijima. Ako kaže da treba vakcinisati decu, niko to neće da objavi, ali ako krene suprotno, to je onaj klasični primer – o čoveku koji je ujeo psa, to odmah ide na naslovne stran, kaže za RTS epidemiolog Zoran Radovanović.

Prof. dr Nevena Čolovska Hercog, psihijatar-psihoterapeut, ukazuje da imamo ljudsko pravo da nam sve informacije budu dostupne, ali da je odgovornost u izboru.

To je odgovornost i medija i države i društva i porodice, koji ćemo način donošenja odluka i izbora podržati, tako da je veoma važno davati punu informaciju – kaže dr Nevena Čolovska Hercog za RTS.

Protiv onih čije su izjave neodgovorne, ili zbog prenošenja mišljenja nekompetentnih osoba, i davanja prostora sagovornicima koji svojim stavovima ugrožavaju zdravlje drugih ili izazivaju paniku, za sada, nije bilo mnogo reakcija nadležnih.

Kada bi postojale indicije ili dokazi da neko od lekara radi suprotno stavovima za koje se školovao i lekarskog poziva, sigurno bi bio tretiran od strane Etičkog odbora ili Suda časti, isriče direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

 

Slepo poverenje u medijske zvezde nije srpski izum. I svetski lekari bore se protiv štetnih posledica lako izgovorenih izjava poznatih.

Time se i modna industrija pozabavila, na uticaj stručnjaka, zabranivši u pojedinim zemljama da angažuje, odnosno ne žele da angažuju manekenke koje imaju indeks uhranjenosti manji od preporučenog za normalnu uhranjenost – podseća Jelena Gudelj Rakić sa Instituta “Batut”.

Ako postoji propis, on obavezuje svakoga, podsećaju pravnici. Popularnost ne isključuje odgovornost.

Odgovornost mora postojati i možete u te zakonske rokove uvesti i ono što se dešavalo u proteklim mesecima. Naravno, treba poštovati slobodu govora, ali ukoliko su posledice takve da izazivaju paniku, ukoliko šteta zbog takvih aktivnosti nastupi, sa pravom možete tražiti i sudsku zaštitu, i aktivnosti tužilaštva, ukazuje Milan Antonijević iz komiteta pravnika za ljudska prava “Jukom”.

Na pitanje zašto se više veruje društvenim mrežama, Guglu, blogerima, aktivistima, estradnim zvezdama, da li smo povodljivi, i zašto nema odgovornosti za izrečeno, napisano, objavljeno – mnogo je odgovora. Neki odgovori, po svemu sudeći, biće izrečeni i pred nadležnim organima, piše RTS.