Koji sve procesi očekuju Darka Šarića?

Darka Šarića, pored postupaka za šverc kokaina i pranje novca, očekuje i saslušanje gde je boravio prethodne četiri godine i da li mu je neko u tome pomogao. Plan je da bude saslušan i u istrazi koja se vodi protiv Branka Lazarevića.

Pored postupaka za šverc više od pet i po tona kokaina i pranje oko 22 miliona evra, Darka Šarića očekuju i saslušanja u okviru nekoliko istraga koje su u toku.

Predmet jedne od istraga moglo bi da bude i – gde je Darko Šarić boravio prethodne četiri godine, kako je napustio Srbiju i da li mu je neko u tome pomogao.

Očekuje se da će sada pažnja biti usmerena na preostalih 18 begunaca iz njegovog klana, među kojima je i jedan od njegovih najbližih saradnika.

U ponedeljak, kada se Darko Šarić prvi put pojavi u sudnici, izjašnjavaće se o optužnici. Njegov advokat Radoslav Baćović sprema odbranu, ali ne zna koliko će toga uraditi do 24. marta.

– Ukoliko ne stignemo da se pripremimo za njegovo iznošenje odbrane u slobodnom izlaganju, onda ćemo predložiti da se postupak nastavi onako kako je započeo sa izvođenjem dokaza, a da iznošenje odbrane odložimo za malo kasnije – rekao je Baćović.

Međutim, kako je rekao, ako uspeju da se pripreme, onda će Šarić govoriti u ponedeljak i on će „krivicu negirati, u svakom slučaju”.

Posle postupka za krijumčarenje kokaina, Darko Šarić će se pojaviti i na suđenju za pranje novca. Tužilaštvo za organizovani kriminal interesuje Šarićeva uloga i u nekim drugim predmetima.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je evidentno da će on biti saslušan, to jest ispitan kao svedok u krivičnom postupku, odnosno predistražnom postupku koji se vodi u ovom trenutku povodom sumnje da je izvršeno krivično delo odavanje službene tajne.

– Da li će biti još nekih krivičnih postupaka u kojima bi on možda imao neku drugu ulogu, o tome ćemo videti i o tome ćemo razgovarati tek kad budemo završili neke predistražne postupke koji su sada u toku – naveo je Radisavljević.

Plan je da bude saslušan u istrazi koja se vodi protiv bivšeg šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića, koji se sumnjiči za odavanje tajni pripadnicima Šarićeve grupe.

Na slobodi je još 18 osoba iz Šarićeve grupe, među kojima i jedan od organizatora tog klana Bojan Stanojković. Reč je o beguncu najvišeg ranga.

Sumnja se da je u posao krijumčarenja narkotika ušao pre Šarića i da je reč o značajnom pripadniku kriminalne grupe koji je neopravdano ostao u Šarićevoj senci.

Zbog toga se očekuje da će pažnja nadležnih državnih organa biti usmerena ka njemu.