Komarci ‘zaposeli’ Vojvodinu: Građani očajni, službe nemoćne

Klopka u Apatinu je registrovala 600 komaraca za 24 sata, u delovima Novog Sada 1.000, a u pojedinim mestima čak 4.000 što je alarmantan broj, a prskanje u pojedinim gradovima nije dalo rezultate.

Tretman protiv komaraca obavljen u subotu nije uspeo da suzbije veliki broj komaraca koji su se ponovo javili dan nakon prskanja. Variranje vodostaja Dunava, veliki borj bara i blizina Nacionalnog parka Kopački rit u Hrvatskoj pospešili su najezdu komaraca.

Tretman je iz vazduha i sa zemlje obavilo preduzeće „Ciklonizacija” d.o.o iz Novog Sada.

– Suočeni smo sa najezdom komaraca koju je nemoguće zaustaviti. Koristimo najskuplje nemačke preparate i kombinujemo tretman protiv larvi sa tretmanom protiv odraslih jedinki. Zima je bila blaga, Dunav je poplavio bare iz kojih se legu nove jedinke, najveći problem u Apatinu je Kopački rit koji se nalazi na samo par stotina metara od grada. Ovaj prirodni rezervat je pod zaštitom i u njemu nisu dozvoljene nikave aktivnosti protiv životinja, te i komaraca – ispričao je za Blic PR ovog preduzeća Dario Aćimović.

Alarmantnu situaciju Aćimović ilustruje „klopkama” koje se postavljaju na obodu i u samom centru grada.

– Klopka za komarce nam govori informaciju kakvo je stanje na terenu. Ukoliko se za 24 sata uhvati 20 jedinki, takav rezultat smatramo visokom koncentracijom i nakon toga reagujemo. Prošle nedelje, klopka koju smo postavili na nasipu u Apatinu uhvatila je 600 jedinki a ona u gradu 60. Ovako visok broj komaraca nije zabeležen duži niz godina. Situacija je alarmantna na području cele Vojvodine, klopke u Novom Sadu hvataju i 1.000 komaraca a u pojedinim mestima ovaj broj iznosi 4.000 – navodi Aćimović.

On objašnjava da oostoje opštine u Vojvodini koje nisu planirale sredstva u budžetu za ovu namenu, zbog čega je kod njih situacija katastrofalna, a komarci lete u rojevima koji zaklanjaju pogled.

– Iako je opština Apatin je jedna od retkih koja ovom problemu ozbiljno pristupa, svakako će morati izdvojiti dodatna kako bi građanima omogućila normalan život – kaže Aćimović.