Konačna istina: Sve tvrdnje o plagijatu Nebojše Stefanovića su tačne!

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović ocenila je da su tačne tvrdnje tri naučnika sa univerziteta u Velikoj Britaniji da je doktorski rad ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat.

Docent na Univerzitetu u Notingemu Uglješa Grušić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London Branislav Radeljić i doktorant na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Slobodan Tomić su u tekstu objavljenom 1. juna na portalu „Peščanik” naveli da Stefanovićev doktorat obiluje plagijatima.

U autorskom tekstu u Politici od petka Danica Popović je navela da je pročitala Stefanovićev rad, koji se od srede može naći na internetu.

– Okrenite stranu 14 u doktoratu prepoznaćete lako tekst sa strane 94 priručnika „Decentralizacija kao polazište daljeg razvoja Srbije” iz 2006. godine. Okrenite stranu 59 i uverićete se da se poslednji pasus u doktoratu može naći na strani 468 publikacije „Menadžment u funkciji održivog razvoja” iz 2012. godine – navela je Dana Popović.

‘U pitanju je plagijat’

Ona je istakla da je proverila sve delove doktorata i sve tekstove iz kojih je rečeno da je Stefanović prepisivao, i zaključcila da su „akademci u pravu, plagijat je u pitanju”.

Prema njenim rečima, negde je plagijat doslovan, a negde – mozaički – kako ga nazivaju na Harvardu u svom uputstvu o citiranju.

Dana Popović je ponovila da doslovni plagijat nastaje bukvalnim kopiranjem tudjih rečenica, a mozaički – preuzimanjem delova tuđeg rada uz prepravke, kako plagijat ne bi bio identičan originalu.

Kako je istakla, taj mučan posao prepravljanja tuđeg teksta postao je popularan u doba prvih kompjuterskih programa za otkrivanje plagijata, koji to nisu mogli da otkriju, ali sada nove generacije ovih programa otkrivaju sve.

– I eto šta je Stefanoviću donela ta modernizacija: u svojoj tezi on skoro na svakoj drugoj-trećoj strani hvali informatičko društvo, elektronsku upravu, modernizaciju, a baš mu se ona osvetila – ocenila je Dana Popović.

Komentarišući tvrdnju rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića da je Stefanović sproveo istražvanje na 200 ispitanika, Danica Popović je navela da u doktoratu tog nema.

– Nijedne tabele u tom radu nema! U sadržaju piše da se posle zaključnih razmatrannja nalazi aneks, pa pomsilih, tamo ih je stavio. Kad ono – ni aneksa nema! Na strani 182 završavaju se zaključna razmatranja, a na strani 183, gde bi morao da počne taj aneks – opet ništa. Tu počinje spisak literature – čime se rad završava – napisala je Danica Popović.

Ona je navela da očekuje i objašnjenje komisije kao neki doktorat može da se zove „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju loklanim samoupravama (primer grada Beograda)”, a da u radu ne bude skoro ni reči o Beogradu.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu „Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)”.