Konačna procena štete od poplava do 9. jula

Obnova kuća oštećenih u poplavama počeće u julu, a trebalo bi da bude završena do septembra, izjavio je danas direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević.

Blagojević je Radioteleviziji Srbije rekao da će konačna procena štete od poplava, koja će uključiti i mere prevencije od te elementarne nepogode, biti gotova 9. jula.

Upitan zašto obnova nije počela, a prošlo je tri nedelje od kada je postavljen na čelo Kancelarije, Blagojević je odgovorio da „ima puno razloga koji ometaju početak”, dodao da se „neke stvari rade”.

– Ne možemo reći da se ne radi ništa. Neke stvari koje su hitne i bitno utiču na živote ljudi, rade se od samog početka, infrastruktura, između ostalog. Svaki segment koji je doživeo štetu od poplava, a radi se o uticaju na živote ljudi, to su stvari koje moraju da se rade i one se rade – precizirao je Blagojević.

Naveo je da još uvek nije počela „obnova u punom zamahu”, prvenstveno gradnja novih kuća i popravljanje oštećenih.

– Sada radimo novi sistem, pišemo nova pravila, jer će pisanjem novih pravila izvođenje radova trajati kraće nego da smo se u izvođenje radova upustili prema postojećim pravilima. Svaka nabavka koje ćemo morati da radimo je velika nabavka i proces sprovođenja nabavke traje mesecima – rekao je Blagojević.

Dodao je da bi, kada bi se radilo po postojećim pravilima, posao mogao da počne tek u septembru, što je nedopustivo, i istakao da će novi sistem biti efikasniji.

– Sledeće nedelje bi pred Vladom trebalo da se nađe novi zakon koji će ustanoviti novi sistem nabavki i procedura kojima se dovodi do izvođača. Velika nam je frustracija što ni posle ovoliko vremena još nismo u punom obimu ušli u taj proces – rekao je Blagojević.

Blagojević je naveo da će biti održana jedna međunarodna donatorska konferencija za otklanjanje posledica poplava na kojoj će se Srbija partnerima iz međunarodne zajednice obratiti za pomoć.

– Srbija će moći da računa na višestruko manji obim sredstava od obima štete – rekao je Blagojević.