KONAČNO BEZ REDOVA: U Srbiji OD SUTRA na šaltere BEZ PAPIRA

Grčka Red
Beta

Građani više neće biti u obavezi da pribavljaju izvode i uverenja. Udovički: Neki službenici već međusobno razmenjuju podatke.

 

Građani Srbije od sutra tačno posle četiri decenije na šaltere svojih opština i gradova više neće donositi krštenice, državljanstva, potvrde o prebivalištu. Sve to umesto njih radiće službenici kojima su papiri neophodni, a građani više neće biti u “podređenom položaju” u odnosu na upravu. To im je omogućeno Zakonom o opštem upravnom postupku koji predviđa razmenu podataka iz službenih evidencija između zaposlenih u upravi. Inicijativa za donošenje ovog propisa potekla je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

 
Osim građana, kako tvrde u Ministarstvu, i uprava će vrlo brzo osetiti blagodeti novog zakona. Umesto da gube vreme objašnjavajući građanima šta im je potrebno, koji izvod treba da donesu, koje uverenje i od koga, većinu toga obavljaće sami, i to na jednostavan način.

– Baze podataka uskoro će biti otvorene i povezane, i biće dovoljan samo jedan “klik” da dođu do potrebnog podatka – kažu u Ministarstvu i dodaju: “Napisali smo i uputstvo za primenu odredaba zakona koje će im, bar u prvom trenutku, olakšati posao i otkloniti neke dileme, poput one da je razmena podataka stvar samoorganizacije svake opštine ili grada. A da to nije sve, svedoči i plan o obukama kroz koje će službenici u narednim mesecima proći.”

Kako kažu u ovom Ministarstvu, uvreženo loše mišljenje o lenjoj, nedostupnoj administraciji koja sa arogancijom gleda na građane, ovim promenama polako će nestati i konačno će građani Srbije dobiti upravu kakvu zaslužuju. Da je to moguće, uverena je ministarka Kori Udovički, koja u prilog tome kaže da je, obilazeći Srbiju, upoznala mnogobrojne službenike pune entuzijazma i ljubavi prema svom poslu, koji već sada razmenjuju podatke, ne tražeći ih od građana. Ona, takođe, veruje da će i mnoge njihove kolege koje do sada nisu radile na takav način, već za nekoliko dana krenuti njihovim stopama i razmenu podataka iz službenih evidencija neće doživljavati kao dodatno opterećenje.

– Počećemo od toga da službenici više od građana neće tražiti sve ono što postoji u ličnoj karti – rekla je Udovički za “Novosti”.

– Reč je o podacima iz matične knjige rođenih, državljanstva i potvrde o prebivalištu. Građani će videti drugačiju upravu. Svima je potrebna promena – građanima da se uvere u to da službenici nisu otuđeni od njih i zaposlenima da prihvate izazove novog vremena i uhvate “priključak” sa Evropom i pokažu da Srbija može da ide u korak s modernom tehnologijom i načinom razmišljanja – kaže Udovički.

Ministarka Udovički se uverila u to da mnoge opštine i gradovi već izlaze u susret građanima, poput Šapca, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Aranđelovca i Gornjeg Milanovca. Ona je, međutim, ukazala da, još izvesno vreme, neće prestati potreba da neke podatke i uverenja građani sami pribavljaju, kao što je lekarsko uverenje, potvrda o zaposlenju, o zaradi i slično.